18. srpnja 2024.

U prepunom Lisinskom održan XX. Opći sabor HDZ-a: U znaku optimizma i odlučnosti stranka je spremna za nadolazeće izbore

U Zagrebu je jučer održan 20. opći sabor HDZ-a, na kojem se okupilo oko 2000 izaslanika te stranke. Sabor je bio fokusiran na analizu rada stranke između dvaju sabora, raspravu o temama izbornog programa HDZ-a te predstavljanje izbornog slogana stranke.

Govore su održali brojni ministri, na kraju i premijer Andrej Plenković, a na saboru su se pojavili i brojni strani gosti među kojima i predsjednik IDC-a Andres Pastrana Arango, dok se okupljenima videom obratio i predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber.

Među nazočnima su bili i brojni izaslanici iz Ličko-senjske županije, predvođeni predsjednikom ŽO HDZ-a LSŽ, članom Predsjedništva HDZ-a i ličko-senjskim županom Ernestom Petryjem.

Premijer Andrej Plenković održao je govor koji je obuhvatio retrospektivu četiri godine vodstva stranke, izazove s kojima se Hrvatska suočavala, te planove i strategije stranke uoči nadolazećih izbora.

Govoreći o proteklom razdoblju, premijer Plenković prisjetio se trenutka prije četiri godine kada su on i njegovi suradnici dobili povjerenje članstva HDZ-a. “Prije dva dana bilo je točno četiri godine kad smo Tomo, Zdravka, Ivan, Oleg i ja dobili povjerenje članova i članica HDZ-a da budemo najuže predsjedništvo i vodstvo stranke. Bila je to velika čast, ali i velika zadaća”, rekao je Plenković, ističući kako je vođenje stranke i vlade u razdoblju brojnih i isprepletenih kriza bio izazov koji su zajedničkim snagama uspješno prebrodili.

Premijer je izrazio zahvalnost svim suradnicima na požrtvovnosti, radu i trudu. “Svaki vaš trud, svaki vaš dan i jutro za Hrvatsku doprinos je snazi HDZ-a i iskaz naše ljubavi prema domovini”, naglasio je Plenković, dodajući kako snagu HDZ-a projiciraju na svim razinama, od međunarodne do lokalne.

Govoreći o izbornom ciklusu, premijer Plenković osvrnuo se na datum izbora koji je odredio predsjednik Republike, Zoran Milanović, ističući kako ta odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne hrvatske državljane diljem svijeta. “Vidjeli ste da je Milanović odredio jedan dan koji je u tradiciji hrvatske političke kulture, srijedom. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne naše državljane diljem svijeta”, istaknuo je Plenković, uvjeren da će državljani odgovoriti potporom stranki koja štiti interese Hrvata.

Premijer je također kritizirao političke protivnike, posebno SDP i njihovo vodstvo, te naglasio kako HDZ-u, s obzirom na njihove rezultate i postignuća, politički konkurenti nisu problem. “Ono za što smo zainteresirani, jest jačanje hrvatskih institucija, djelovanje u krizama, pomoć onima kojima je ona nužna”, rekao je Plenković.

Završavajući svoj govor, premijer je istaknuo uspjehe vlade u infrastrukturnim projektima, poput izgradnje Pelješkog mosta, LNG terminala, koridora VC, te brzih cesta koje povezuju unutrašnjost Hrvatske. “Pokušao sam shvatiti u kakvoj smo to katastrofi kao država pa sam shvatio. Katastrofa je jer smo izgradili Pelješki most, LNG terminal, koridor VC”, rekao je Plenković, ističući kako su to dokazi snage i uspješnosti HDZ-a i vlade koju vodi.

Ličko-senjski župan Ernest Petry izrazio je uvjerenje u pobjedu na nadolazećim izborima, zahvaljujući trudu Vlade RH koja je u njegovu županiju investirala više nego što je investirano u proteklih sto godina. Kritizirao je političke protivnike i izrazio uvjerenje u odbacivanje povratka komunističkih snaga na vlast.

“Kao župan ličko-senjski donosim vam pozdrave i sigurnost da ćemo pobijediti na predstojećim izborima, ali ne vizavi našega truda, nego truda Vlade RH koja je bila suport zadnjih tri i osam godina od kada je premijer Andrej Plenković, koji su u našu županiju investirali više nego što se investiralo u proteklih sto godina. Želim se zahvaliti svim ministrima na svemu što čine prema jedinicama lokalne samouprave i Ličko-senjskoj županiji, na svemu kako bi se realizirali projekti i zadržala opstojnost života u jedinoj nam i dragoj domovini Hrvatskoj, a jednako tako i Ličko-senjskoj županiji. Na tome vam veliko hvala. A što se tiče trabanata i crvenih komunjara koji se pojavljuju iz dana u dan i dižu svoje lenjinističke “pesnice” u zrak i govore da će oni mijenjati vlast – draga gospodo, niste do sada, a nećete ni nakon 17. travnja. To vam poručuju Ličani, to vam poručuju sokolovi i sokolice koji su obranili Hrvatsku u Domovinskom ratu, a koji će obraniti Republiku Hrvatsku od povratka komunista u dolasku na vlast, na čelu sa Zoranom Milanovićem. Drage moje HDZ-ovke i HDZ-ovci, dovoljni smo sami sebi da ih potučemo i pošaljemo u ropotarnicu političke povijesti gdje im je i mjesto, gdje su bili, i od kud se sada izvlače. Dana 17. travnja, nazvat ću premijera Plenkovića i reći da su sokolovi i sokolice preletjele naše nebo, lički Velebit i naše plavo more s HDZ-ovim zastavama i reći – Lika je obranjena, Hrvatska je obranjena, idemo raditi dalje”, kazao je Petry popraćen ovacijama okupljenih.

Najbolje iz Like