19. srpnja 2024.

Komemoracija povodom obljetnice osnutka 117. brigade ZNG Gospić

GOSPIĆ Na grobu prvog zapovjednika 117. brigade ZNG Paje Šimića u Gradskom groblju Svete Marije Magdalene započela je danas komemoracija u čast prvog postrojavanja i osnutka 117. brigade Zbora narodne garde Gospić. Uz članove obitelji Šimić  i nekolicinu suboraca riječi molitve predvodio je gospićki župnik o. Ante Knežević.

Prvi je o ratnom putu ove postrojbe govorio prof. dr. Stjepan Blažanović, suorganizator komemoracije koji je podsjetio kako je ova postrojba zaživjela na današnji dan prije 33 godine i odmah postala uzdanica i okosnica obrane Gospića. U ime odbora za obilježavanje 33. obljetnice osnutka 117. brigade  ZNG medijima se obratio jedan od pripadnika ove postrojbe, danas  zagrebački odvjetnik Zdenko Bando.

-Inače gospodin Blažanović prikuplja dokumentaciju za jednu elaboraciju ove brigade i Paje Šimića. Pajo je čovjek koji je onda okupio 1500 ljudi, bez posebnog poziva, a okupio je ljude koji su bili spremni dati život za Hrvatsku. Pitam se postoji li danas u Lici takva osoba koja može okupiti toliko ljudi? Pajo je bio jednostavan čovjek iz naroda vrlo visokih moralnih kvaliteta, poštovao je ljude, iskreno je volio svoj Gospić, Liku, Hrvatsku i nije se bojao.

Trenutno su vrlo povoljni uvjeti za rješavanje statusa naše brigade jer sada u vlasti postoje ljudi koji su shvatili da nema svrhe danas držati u ovakvom pravnom stanju 117. brigadu ZNG Gospić jer uopće nije niti upitno njezino postojanje. Ona ničim nije umrljana, njezino djelovanje nije ničim oskrnavljeno i naš ratni put će izuzetno častan.Bivši pripadnici 117. brigade imali su sreću što su za zapovjednika imali Paju Šimića koji nas je organizirao i vodio. Ono što nas uči povijest jest činjenica da je to bila prva dragovoljačka brigada u našoj novijoj povijesti, istaknuo je Zdenko Bando.

Nakon komemoracije na Gradskom groblju  upriličeno  je polaganje vijenaca pred spomenikom palim hrvatskim  braniteljima i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u centru Gospića.

Najbolje iz Like