19. srpnja 2024.

Ličke zidne kuharice ilitiga unikatne priče o životu i ljubavi uvijek na vidljivom mjestu

Uvijek su bile tu, visjele iznad štednjaka ili krasile zidove spavaćih soba – zidne kuharice, poznate u Lici kao „kuvarice“. No, ove šarene slike nisu samo ukras. One su vremenski stroj, vraćaju nas u prošla stoljeća i pomažu nam otkriti tajne života naših predaka.

Tada, u 19. stoljeću, kuharice nisu bile samo estetski dodatak prostoru, već i nositelji poruka i vrijednosti toga doba. Bile su podloga na kojoj su ispisivane kratke, ali snažne poruke koje su odražavale moralne norme, emotivna stajališta te životne mudrosti.

Uglavnom su ih stvarale žene, a bile su posebno odabrane boje i rukom izvezene na domaćem platnu. S vremenom, industrijski tisak preuzeo je taj zanat, ali ljepota i simbolika ostale su netaknute.

Dimenzije su im bile gotovo standardne – 70×50 cm, a rubovi su bili posebno ukrašavani kontrastnom tkaninom, često crvene i plave boje. Tekstovi su bili kratki, ali duboki, zauzimajući različite pozicije u odnosu na sliku.

Kroz tematske skupine poruka, kuharice su postale ogledalo života toga vremena. Obiteljski život, uloga žene u obitelji, kuhanje, održavanje domaćinstva – sve su to bili motivi koji su se često pojavljivali. S vremenom su kuharice prerasle lokalne okvire i postale nezaobilazan dio europske i hrvatske kulturne baštine.

Danas nam kuharice iz Like donose priču o vremenu tradicionalnih obiteljskih odnosa, odnosu prema ženama i njihovoj ulozi. Dok svaka od njih nosi jedinstvenu poruku, sve zajedno čine mozaik prošlosti, spajajući hrvatski identitet s europskom kulturom. Kroz njih otkrivamo da su one zapravo mnogo više od umjetničkog izraza – one su svjedok vremena i neizostavan dio naše kulturne povijesti.

Najbolje iz Like / Foto: Pexels.com