16. travnja 2024.

Divlji zečevi iz Like vrlo su traženi za popunu lovišta

Dolazi nam Uskrs čiji su najpoznatiji svjetovni simboli kuhana jaja i zečevi. Malo koji ures toga blagdana zaboravlja istaknuti ove simbole koji su oličenje plodnosti i novoga života. Dok su nam jaja uvijek dostupna i dio su blagdanskog stola, do zečeva je većini nas malo teže doći. Svakako ne i Josipu Sokoliću iz Budaka kod Gospića koji ima registriran OPG za uzgoj divljih zečeva. Svoje plahe dugouhane Josip je smjestio u šumarku nadomank kuće, obilazi ih više puta dnevno, ponekad i noću, i strogo pazi da im nešto ne nedostaje.

-Trenutno držimo 18 parova divljih zečeva. Proliće je pa su mladi tek krenuli i sada ih ima sedmero. Najčešći kupci divljih zečeva su brojne lovačke udruge iz cijele Hrvatske koje puštanjem zečeva u svoja lovišta žele povećati svoj fond divljači i zečevima daju priliku da se nastave razmnožavati.

Završio sam uređivanje novog prostora za zečeve otvorenog tipa na korak od kuće. Tamo će svoj novi dom naći samo mladi divlji zečevi kako bi se privikli na novo okruženje i nastavili se razmnožavati, kazuje nam Josip Sokolić.

Iako revno skrbi o ovoj plahoj dugouhoj ekipi njegovi zečevi su gotovo stalno skiveni od ljudskih pogleda. Uvijek imaju dovoljno  hrane i vode, a ovih dana kreću njihovi omiljeni pupoljci!

Najbolje iz Like