19. srpnja 2024.

U Otočcu održana konferencija „Žene i točka“

Danas je u Otočcu održana konferencija „Žene i točka“, osmo po redu godišnje okupljanje uspješnih poduzetnica s ciljem razmjene iskustva i znanja te stvaranja partnerstva.

Ova konferencija promiče uspješnost žena u poduzetništvu, uz primjere dobre prakse iz Hrvatske i zemalja u regiji te razmjenu iskustava i znanja s aktualnim temama uz panel-rasprave i izvrsne govornice.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Otočac, kao organizator, povezuje poduzetnice u dijalog oko izazova, prilika i najboljih praksi u razvijanju i izgradnji održivih biznisa te u suradnji s međunarodnim partnerima gradi nacionalnu i međunarodnu poduzetničku mrežu, ujedno promičući žensko poduzetništvo u javnom i privatnom sektoru.

U ime Ličko-senjske županije kao generalnog pokrovitelja konferencije nazočne je pozdravila zamjenica ličko-senjskog župana Jasna Orešković Brkljačić, naglasivši kako ova konferencija ističe važnost žena u poduzetništvu i njihove uspjehe koji su svakako motivacija i drugim ženama da se uključe u izazove poduzetništva i ostvare uspjeh.

Poduzetništvo je prioritet gospodarskog razvoja, a žene u poduzetništvu čine poseban dio, pritom stvarajući pozitivno okruženje, na koji način doprinose razvoju zajednice.

Udio žena poduzetnica na području Ličko-senjske županije je još uvijek relativno nizak no i taj trend iz godine u godinu raste, a upravo je ova konferencija jedan mali, ali ujedno i važan kotačić da se žene odluče preuzeti i voditi svoj posao bez obzira na moguće zapreke i izazove.

Konferencija je održana kroz tri zanimljiva panela na kojima su govorile vrsne poduzetnice koje su ostvarile karijere.

  1. Panel – ŽENE KOJE PONOVNO DEFINIRAJU PODUZETNIŠTVO – od staklenih stropova do staklenih cipela, uz nekoliko tema, važnih za svaku poduzetnicu, a to su financijska neovisnost, upravljanje vlastitim životom i biznisom te donošenje odluka u ključnim trenutcima.
  2. Panel – RURALNA REVOLUCIJA – žene koje oblikuju ruralne perspektive, na koji način je u cilju naglasiti važnost žena u mijenjanju ruralnih područja, napredak i promjene koje žene donose ruralnim zajednicama te širenje vidika uz pomoć ženske perspektive.
  3. panel – PODUZETNICE BEZ GRANICA – iseljeništvo, migracija i globalni utjecaj, na koji način se želi naglasiti položaj žena poduzetnica u kontekstu iseljeništva, migracija i izazova s kojima se suočavaju žene u datim okolnostima.

Tijekom konferencije nazočnima je na video zidu prezentirano i obraćanje ličko-senjskog župana Ernesta Petryja koji se pisanim putem obratio ženama u poduzetništvu, koje prenosimo u cijelosti:

Poštovane poduzetnice, poštovani organizatori i sudionici Međunarodne konferencije „Žene i točka“, kao županu Ličko-senjske županije, prostorno najveće hrvatske županije i županije koja ima najveći udio površine zaštićenog krajobraza među svim hrvatskim županijama, posebno mi je zadovoljstvo što se Međunarodna konferencija o ženama u poduzetništvu u organizaciji HGK Županijske komore Otočac organizira u našoj županiji.

Ova konferencija ističe važnost žena u poduzetništvu i njihove uspjehe, koji su svakako motivacija drugim ženama da se uključe u poduzetništvo i ostvare uspjeh u javnom i privatnom sektoru.

Poduzetništvo je prioritet gospodarskog razvoja svakog suvremenog društva, a žene u poduzetništvu čine njegov poseban dio, stvarajući pozitivno okruženje i doprinoseći razvoju zajednice u kojoj žive i rade. Udio žena poduzetnica na području Ličko-senjske županije još uvijek je ispod 50%.

Usprkos tome, svjedoci smo da zadnjih godina poduzetništvo žena dobiva sve veći značaj i zamah, žene su sve uspješnije te je potrebno pružiti im podršku i omogućiti ulaganje u njihove kompetencije i interese. I ovom konferencijom ističe se potreba jačeg umrežavanja žena na svim razinama te međusobne razmjene informacija i znanja.

Poduzetnički pothvati žena zaslužuju potpore državnih, regionalnih i lokalnih vlasti, međunarodnih organizacija i projekata te ih je potrebno posebno izdvojiti, pomagati im i mjeriti njihove učinke.

Radi poticanja razvoja ženskog poduzetništva Ličko-senjska županija sufinancira 2% od ukupno 4% kamatne stope na kredite HBOR-a koji se dodjeljuju gospodarskim subjektima čiji su osnivači žene.

Isto tako, pravo na dodatne bodove kod ocjenjivanja zaprimljenih prijava na godišnji Javni natječaj Ličko-senjske županije za odobravanje bespovratnih potpora poduzetnicima za ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti – imaju gospodarski subjekti čiji su osnivač žene.

Ličko-senjska županija u suradnji s Vladom Republike Hrvatske nastojat će i ubuduće osiguravati sve potrebne preduvjete za poticanje razvoja poduzetništva općenito, a posebice ženskog poduzetništva kao motivacije i pokretačke snage generacijama koje dolaze.

Najbolje iz Like