12. srpnja 2024.

Turistička zajednica Grada Otočca sadnjom novih stabala sudjeluje u projektu Hrvatska prirodno tvoja

Turistička zajednica Grada Otočca uz pomoć Grada Otočca, tvrtke Gacka d.o.o. i učenika 3. razreda Srednje Škole Otočac smjera šumarski tehničar te profesoricom Ivom Abramović i profesorima Augustinom Jelušićem i Edijem Šopom, obogatila je trenutni drvored u ulici Kralja Zvonimira i gradski park sadnjom novih stabala. Kroz projekt je posađeno 12 stabala javora i 1 stablo jarebike te su dodatno  posađena i 2 stabla ukrasne trešnje.

Akcija sadnje novih stabala u koju se Turistička zajednica Grada Otočca uključila zapravo je dio projekta „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours” koji provode Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta. Akcija sadnje stabala provodi se s ciljem kompenziranja emisija CO2 automobilskih turističkih posjeta. Riječ je o gotovo 160.000 eura koji su raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica stabala. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

Razvijena je i aplikacija za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMyTree https://mapmytree.eea.europa.eu/ u koju je TZ unijela podatke o posađenim sadnicama stabala.

Jedan od strateških ciljeva Hrvatske je održivi turizam kroz očuvan okoliš, prostor i klimu. Vrlo je važno Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. Akcija sadnje stabala je mali dio onoga što se može učiniti za prirodu koja nas okružuje, a kroz ovaj hvalevrijedan projekt i Otočac je dao svoj doprinos. Zadatak svih nas treba tj. mora biti da očuvamo i dodatno učvrstimo poziciju Hrvatske koja je na svjetskoj turističko karti i prepoznata upravo zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama. Druga polovica travnja za provedbu ove akcije odabrana je i povodom obilježavanja Dan planete Zemlje.

Najbolje iz Like/ TZ Otočac