22. lipnja 2024.

Potpisan ugovor o gradnji crkve u Srbu

Župa Boričevac

26. svibnja 2023.

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba,  koji su 1995. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske  i sakramentalne potrebe. Sada se sv. misa služi u dvorani Hrvatske pošte na čemu smo Upravi od srca zahvalni. Gospićko-senjska biskupija kupila je zemljište u Srbu gdje će se graditi buduća kapela. U zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću potpisan je 26. svibnja 2023. godine ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d.o.o  iz Gospića o gradnji crkve u Srbu. 

Vrijednost ugovorenih radova iznosi,  470.954,78 EUR-a s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisa ugovora. 

Prema projektu, poduzeća MPV d.o.o. iz Zagreba,  uz crkvu u podrumskom dijelu nalazi se i dvorana  za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja. 

Izgradnjom  crkve  prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu,  dobit će  doličan bogoslužni prostor za  vjerske potrebe. 

Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće vjernika morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i na žalost još do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu. 

Pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da molitvom i vlastitim mogućnostima uključe se donacijom u ostvarenje ovog projekta na duhovnu  dobrobit ovog malobrojnog Božjeg puka. 

Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom za gradnju crkve u Srbu je:

GOSPIĆKO SENJSKA BISKUPIJA-EKONOMAT

Senjskih žrtava 365300 Gospić 

HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT  PBZGHR 2X. (za gradnju crkve u Srbu) 

Biskupski ordinarijat Gospić