18. srpnja 2024.

Sutra je Dan rijeka…

Svake godine se neizostavno NP Plitvička jezera 14. ožujka priključuje obilježavanju Međunarodnog dana akcije za rijeke. Budući da ovo područje zapravo i egzistira zahvaljujući obilju prečiste riječne vode, čije su sedrene barijere stvorile tisuće slapova, ovaj nacionalni park svakako ima razloga za promoviranje ove svjetske akcije. Ovogodišnji moto obilježavanja je Voda za sve.

Rijeke su najveći prirodni vodotoci koji obuhvaćaju svega oko 0,0002% ukupne vodene mase na Zemlji, ali njihova važnost i vrijednost je daleko veća nego što se misli. Riječni sustavi zona su najveće bioraznolikosti, ali i najintenzivnije ljudske aktivnosti. Rijeke su važan sastavni dio prometne mreže, njihova energija se iskorištava za dobivanje električne energije, koriste se za natapanje milijuna hektara tla te za vodoopskrbu naselja, gradova i industrije. Nažalost, intenzivno korištenje rijeka dovelo je do sadašnje situacije u kojoj su slatkovodni ekosustavi, u koje ubrajamo i riječne sustave, najviše degradirani na svijetu i potrebna je globalna akcija kako bi se to preokrenulo. Rijeke su ključne za obnovu i održavanje svjetske bioraznolikosti.

Na ovaj dan diljem svijeta ljudi se okupljaju kako bi zaštitili i proslavili rijeke i podsjetili na njihovu neizmjernu važnost. Tako će se 14. ožujka opet sastati stručnjaci, ljubitelji rijeka, članovi brojnih udruga i štovatelji tog tečnog bogatstva da bi skrenuli pozornost i podizali našu svijest o činjenici po kojoj rijeke nemaju cijenu. Ne samo strogo zaštićena područja Hrvatske, nego i biseri u kakve ubrajamo neponovljivu rijeku Gacku.

Najbolje iz Like