19. srpnja 2024.

Proslava rođendana Nikole Tesle u Gospiću uz predstavu Janeza Dovča

“Ako želite pronaći tajnu svemira, razmislite o energiji, frekvencijama i vibracijama.”

Rođendan najvećeg hrvatskog izumitelja Nikole Tesle i ove se godine slavi diljem Hrvatske. Svečano će biti i u Gospiću u kojem će Teslin rođendan između ostalog biti obilježen jedinstvenom glazbeno – kazališnom predstavom “Tesla” u izvedbi Janeza Dovča koju u Hrvatsku dovodi udruga Nikola Tesla Network.

Predstava je to koja se s nestrpljenjem očekuje u Hrvatskoj, gdje napokon stiže na oduševljenje publike koja ju je priželjkivala, jer Dovčeva nesvakidašnja izvedba je za pamćenje. Održat će se ponedjeljak 10. srpnja u prostoru Kulturno informativnog centra s početkom u 21 sat uz slobodan ulaz.

Ovo je Nikola Tesla u sasvim novom svjetlu, možemo slobodno reći predstava za sva čula, naročito kada se u obzir uzme mistika Teslina rođenja u olujnoj noći koja će biti naglašena kasnim izvedbama. Kao što je Tesla inovativan u znanosti tako je Dovč inovativan u umjetnosti, te nikad viđenom umjetničkom formom daje ogroman hommage preminulom hrvatskom velikanu. 

Neobični glazbeni instrumenti i zahtjevne tehničke naprave stvorili su simbiozu u rukama ovog umjetnika za kojeg je važno napomenuti da je po zanimanju fizičar, zbog čega je djelo stvarano zaista pomno, znanstveno točno i vrlo dugo.

Izumitelj kao središnja figura prolazi kroz devet poglavlja života, a sve uz pomoć glazbe, eksperimenata, biografskih isječaka i citata koji prikazuju svijet Nikole Tesle, njegove izume i  njegovu neizmjernu humanističku želju da unaprijedi svijet za iduće godine i generacije. 

Uz pomoć zanimljivih instrumenata kao što su Teslina zavojnica, Laserska harfa, Theremin, Edisonove žarulje te mehanički sekvencer pokretan elektromotorom, Tesla se predstavlja ne samo kao znanstvenik i izumitelj, već i kao osjetljiv sveobuhvatan umjetnik, svojevrsni moderni Leonardo Da Vinci, čija je metoda stvaranja najčešće nalikovala Mozartovom stvaranju glazbe.

Predstava je djelo svestranog glazbenika Janeza Dovča i spaja njegove omiljene svjetove: fiziku i glazbu. Djeluje snažno i uvjerljivo, a zbog čistoće likovnog izričaja primjerena je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih. Autor koncepta, glazbe i izvedbe je Janez Dovč, redatelj Marko Bratuš dok scenarij potpisuju Ana T. Kus i Janez Dovč. Pripovjedač će biti Gregor Budal, a glas Nikoli Tesli daje Tomaž Gubešnek.

Organizator predstave je Udruga Nikola Tesla Network te je ulaz za sve posjetitelje slobodan.Osim u Gospiću, predstava će se u narednim danima održati i u Zagrebu, Karlovcu iŠibeniku.

Video o predstavi: