18. srpnja 2024.

Općina Perušić je najveće gradilište u Lici gdje se nešto uvijek gradi, mijenja i napreduje!

Načelnik Općine Ivica Turić-Bećar nedavno je dao intervju riječkom Novom listu gdje je sublimirao samo neke aktualne detalje vezane uz ovu općinu koja se zahvaljujući brojnim vlastitim projektima, kao i projektima HEP-a, prometnula u najveće gradilište u Ličko-senjskoj županiji. Načelnik Turić trenutno je u petom mandatu na kormilu ove općine pa se  prisjetio kako je početkom ’90-ih Općina Perušić bila medijski zastupljena isključivo zbog blamaža i  svako malo se spominjala u kontekstu prijevremenih lokalnih izbora. Nekim tadašnjim načelnicima se spočitavao nepotizam, nekima  je bila mana što su vrlo rijetko dolazili na posao,  dok su neki imali problema s alkoholom.

Oni mudriji su strogo namjenska državna sredstva namijenjena za boljitak općine trošili za poboljšanje pristupnih cesta do svojih zaseoka. Ovu lakrdiju  prekinuo je Ivica Turić Bećar (HDZ) koji ovih dana trasira peti po redu mandat na čelu Općine Perušić. Načelnik Turić je godinama najavljivao brojne pokrenute projekte koji su zadnjih godina počeli intenzivno davati rezultate. Detalje ove zbirke pojasnio je načelnik Turić.


Kakva je bila situacija u našoj Općini prije mojega prvog izbora za načelnika dovoljno govori podatak da sam ja od 1993. godine do tada bio 11 po redu načelnik Opine Perušić. Što se tiče naše sadašnje kompaktnosti i rada Općinskog vijeća situacija je već dulje vrijeme vrlo stabilna i pozitivna. Odradili smo ili odrađujemo mnoge projekte Europske unije. Projekata je toliko da ih se ne mogu niti sjetiti. Svi su ti projekti bili brižljivo pripremljeni i svrsishodni pa nije niti čudo što ih je većina njih dobila zeleno svjetlo i tražena sredstva. Izgrađeni su deseci kilometara prometnica, obnovljena je ili sagrađena vodovodna mreža, obnovljena je javna rasvjeta.

Osim mnogih projekata HEP-a i HES Kosinj, mi smo se sada kao Općina usredotočili na veliku investiciju vezanu uz solarno polje, a to je investicija vrijedna do 4 milijarde eura koju ćemo realizirati uz pomoć Norveške i Danske.Vezano uz ove investicije uskoro ćemo imati sastanak s našim županom jer je to institucija koja se ne preskače u ovakvim projektima. Radovi na HES Kosinj i Senj 2 su znatno uznapredovali pa ćemo tada podijeliti saznanja vezana uz ove projekte.

U svemu tome svoju riječ dat će i naša Županijska skupština. Projekata ima jako mnogo i trebalo bi nam puno medijskog prostora da ih sada spominjemo. Vidjeli ste novu stambenu zgradu HEP-a za stanare Gornjeg Kosinja koji će iseliti iz kuća nad kojima nemaju stanarska prava. U toj pravoj poplavi novih projekata mogu samo spomenuti buduće skijalište na koje polažemo velike nade, a koje će u turističkom smislu značiti jako puno za našu Općinu i naše stanovnike. Tu je i planirano renoviranje Doma kulture…


Ponavljam da je previše toga planirano i pokrenuto pa da realiziramo samo 60-80 posto od tih projekata ja ću biti prezadovoljan, govori načelnik Ivica Turić i dodaje kako u ovome radnom zamahu uvijek postoje problemi. Tako je ovih dana Općini Perušić propao natječaj vrijedan oko 500 tisuća eura jer nisu našli izvođača radova za Zelenu tržnicu koja će se graditi u središtu Perušića. Za taj projekt vlada veliko zanimanje građana i lokalnih OPG-a, ali ne i za izvođače radova. Ova godina će biti u znaku brojnih projekata, a još treba spomenuti izgradnju Sportske dvorane.

Projekt je „težak“ oko 6 milijuna eura, dobili smo građevinsku dozvolu i sve ćemo financijski zatvoriti sa Županijom i državom, a realizirat ćemo mnoge dijelove infrastrukture u centru Perušića. Ukupno gledano: želja nam je da „preskočimo vrijeme“ i da naši građani žive kao u 23. stoljeću. Mi smo demografski uništeni, ali nastojimo značajno podići kvalitetu života. Po prosječnim godinama smo strašno ostarili, ali ova Općina se ne predaje olako, rekao nam je načelnik Ivica Turić Bećar.


U njegovim tvrdnjama treba spomenuti stambeno naselje Kunjača koje je do sada „zauzelo“ gotovo 50-ak mladih obitelji koje su na ovaj način osigurale ovo životno važno pitanje. 

Najbolje iz Like