21. veljače 2024.

“Rotary ljetni kamp Nikola Tesla 2023” – Iskustvo prirode, avantura i timski rad

U suradnji s Outward Bound Hrvatska, Rotary klub Zagreb je organizirao još jedan uspješan “Rotary ljetni kamp Nikola Tesla 2023”. Ovaj kamp je dio većeg projekta pod nazivom “Lika”, kojeg provode zagrebački rotarijanci u našoj županiji.

Projekti su početno realizirani u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS), a zatim s Outward Bound Hrvatska, koji je od Ličko-senjske županije dobio na dugogodišnje korištenje bivšu zgradu OŠ u Velikom Žitniku. Uz pomoć Rotary kluba, zgradu su preuredili i pretvorili u sjedište svoje organizacije.

Kamp je ove godine pohađalo 25 sudionika u dobi od 14 do 18 godina, koji su tijekom 11 dana stekli nezaboravno iskustvo boravka u prirodi, spavajući u šatorima i učeći o vlastitim sposobnostima, odgovornosti i timskom radu. Ovo je bila prilika za stjecanje novih prijatelja, provođenje 11 dana bez mobitela i moderne tehnologije, te učenje kako pomoći i služiti zajednici.

Sudionici su imali priliku upustiti se u različite avanture kao što su plivanje u rijeci Lici, izrada splava na kojem su plovili rijekom, penjanje na stijene, priprema vlastitih obroka, spuštanje u spilje i učenje kako se snalaziti u izvanrednim situacijama.

Ova inicijativa pokazala je kako se kroz suradnju i zajednički rad može postići mnogo. Posebno je važno istaknuti kako su članovi Rotary kluba Gospić izrazili zahvalnost prijateljima iz Rotary kluba Zagreb, koji su omogućili da i djeca s područja Gospića besplatno sudjeluju u ovom izvrsnom projektu.

Ovim projektima, Rotary klub Zagreb i Outward Bound Hrvatska nastoje oblikovati mlade ljude, jačati njihovu samosvijest i samopouzdanje, te ih poticati na odgovornost prema sebi i zajednici. Ovakvi projekti su izrazito važni za razvoj mladih, jer im pružaju priliku da se iskušaju u novim izazovima, steknu nova znanja i vještine, te se pripreme za izazove koji ih čekaju u budućnosti.

Uz sve navedeno, “Rotary ljetni kamp Nikola Tesla 2023” pokazao je da je moguće provesti kvalitetno vrijeme daleko od tehnologije, uživajući u prirodi i druženju, te stvoriti nezaboravne trenutke koji će ostati zauvijek urezani u sjećanju svih sudionika.

Galerija:

Najbolje iz Like