18. srpnja 2024.

Ličko-senjska županija ulaže u budućnost mladih: svečano otvoreno školsko igralište u Sincu

U Sincu je danas upriličeno svečano otvorenje školskog igrališta područne škole “Stjepan Sarkotić”. Uz ravnateljicu škole, Jasminku Devčić, svečanosti su prisustvovali i župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry te zamjenica župana, Jasna Orešković Brkljačić. Otvaranje igrališta počelo je recitacijom ravnateljice Devčić o ljepotama Gacke doline, nakon čega je pozdravila uzvanike i podsjetila na povijest školstva u tom kraju. Posebno je naglasila kako škola u Sincu, koja je nepravedno zatvorena 70-ih godina prošlog stoljeća, danas broji 18 učenika u dva kombinirana odjela. S velikim optimizmom istaknula je i vijest o dolasku sedam prvašića sljedeće godine.

Ovaj projekt, kako je naglasila ravnateljica, ne bi bio moguć bez izuzetnog angažmana i podrške župana Petryja, čija je inicijativa za izgradnju igrališta započela u svibnju prošle godine. Župan Petry, vidno zadovoljan uspješnom realizacijom projekta ukupne vrijednosti 61.144 eura, istaknuo je kako je izgradnja igrališta dio šire strategije za poboljšanje kvalitete života i obrazovanja mladih na području županije.

-Izuzetna mi je čast da danas mogu u ime Ličko-senjske županije biti ovdje. Kad sam prvi put vidio onaj travnjak ovdje, došao sam na ideju da djeci treba napraviti igralište na kojem će se moći družiti i baviti sportom i izvan školskih aktivnosti, a sve s ciljem zadržavanja opstojnosti života na ovom području. Plan da se uredi ovo igralište je nastao kad smo uređivali i igralište u Švici, jednako tako smo obilazili i ostale projekte na području Ličko-senjske županije, došli ovdje u Sinac i vidjeli da ovdje postoji potreba za izgradnjom igrališta. Kao župan, mogu reći da nam je i dalje cilj na području cijele županije, razvijati i omogućiti djeci da se mogu baviti sportom u sklopu školskih i izvanškolskih aktivnosti. Vjerujte mi da ćemo učiniti sve kako bi djecu zadržali na ovim područjima, kako bi ostali živjeti na području gdje su živjeli njihovi djedovi. Mogu kazati da svaki put kada prođem pokraj zdenca u Sincu, da je ovdje obilježena i tisućita obljetnica krunidbe kralja Tomislava, što je dokaz da se ovdje uvijek disalo hrvatski, da je ovdje bio hrvatski puk i da je to bio način života ovdje. U tri godine kao župan, mogu reći da smo jako puno ulagali u školstvo na području grada Otočca, od energetske obnove koja će ići za osnovnu školu, do elektrane koja je ugrađena, pa sve do igrališta u Švici i Sincu. Jako sam ponosan danas kad vidim ovakvu jednu investiciju, kazao je župan Petry.

Završetkom ovog, ali i igrališta u Švici, Ličko-senjska županija jasno pokazuje kako se strateškim ulaganjima u obrazovanje i lokalnu infrastrukturu može osigurati svjetlija budućnost za najmlađe stanovnike. Na kraju svečanosti županija je školi donirala nogometne lopte, a župan, zamjenica i ravnateljica su zajedno s učenicima “odmjerili” snage u nekoliko sportskih disciplina, čime je još jednom potvrđen duh zajedništva i značaj igre i sporta u obrazovanju i odgoju mladih.

Najbolje iz Like