12. srpnja 2024.

Inovacija godine u agrobiznisu obiteljske tvrtke ‘Fema’ iz Otočca

Na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, prestižno priznanje za inovaciju godine u agrobiznisu pripalo je obiteljskoj tvrtki “Fema”, iz Otočca, na čelu koje je Dragica Jerkov. Inovativni projekt “Eko Lika GREENNovation”, kojim sirovu ovčju vunu pretvaraju u organsko gnojivo i repelent protiv puževa, poznate pod breendom “Woolee”, zaintrigirao je i osvojio stručnu javnost i osvojio prestižnu nagradu.

Tvornica obitelji Jerkov za preradu vune, otvorena prošle godine u Otočcu, predstavlja ključni dio njihove misije da unaprijede razvoj organske poljoprivrede. Proizvodi ove tvornice, uključujući pelete od sirove vune, prirodni su izvor esencijalnih elemenata za biljke, kao što su dušik, fosfor i kalij. Za razliku od umjetnih NPK gnojiva, ova ekološka alternativa pruža biljkama neophodne hranjive tvari bez štetnih kemikalija.

Inovativni tehnološki postupak sterilizacije i peletiranja vune, razvijen uz pomoć i suradnju stručnjaka iz Užica, omogućava učinkovitu i sigurnu upotrebu ovog prirodnog resursa. Osim što hrane biljke, peleti od sirove vune poboljšavaju strukturu tla, povećavajući njegovu sposobnost zadržavanja vlage i prozračnosti. Repelent od sirove vune, također dio projekta, pruža prirodnu zaštitu biljaka od puževa. Zahvaljujući higroskopnim svojstvima, pahuljice repelenta apsorbiraju vlagu i slinu puževa, onemogućavajući njihovo kretanje i štiteći biljke od korova i isparavanja vode. Povećanjem volumena nakon apsorpcije, ove pahuljice formiraju tepih koji dodatno izolira tlo i održava optimalne uvjete za rast biljaka.

Ovaj uspjeh na ocjeni kvalitete na najvećem međunarodnom poljoprivrednom sajmu u regiji, još je jednom potvrdio inovativnost i predanost obitelji Jerkov zelenom cirkularnom gospodarenju. Njihova vizija održive poljoprivrede i ekološki prihvatljivih rješenja dobila je priznanje koje ih svrstava među vodeće inovatore u području agrobiznisa. 

Upornost i inventivnost kao njihova konstanta, upravo su donijeli još jedno priznanje – ECO Lider Invest 2024, za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša. 

Takve inovacije imaju značajnu ulogu u razvoju cirkularne ekonomije i održivog razvoja, što je ključno za hrvatsko gospodarstvo. Cirkularna ekonomija, koja se temelji na smanjenju otpada, ponovnoj uporabi resursa i recikliranju, pomaže u očuvanju okoliša i smanjenju negativnog utjecaja na prirodne resurse. Održivi razvoj, s druge strane, osigurava da gospodarski rast ne dolazi na račun okoliša i društvene dobrobiti. Primjena ekoloških rješenja poput “Woolee” gnojiva i repelenta ne samo da unapređuje poljoprivredne prakse, već i doprinosi očuvanju okoliša te boljoj kvaliteti života. Korištenje prirodnih resursa na inovativan način, uz smanjenje upotrebe štetnih kemikalija, pomaže u stvaranju održivijeg i otpornijeg gospodarstva.