18. srpnja 2024.

Darivanje slikovnica povodom Međunarodnog dana dječje knjige

Danas, 2. travnja, na rođendan Hansa Christiana Andersena, obilježava se Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) s ciljem isticanja važnosti dječje knjige te poticanja i razvijanja ljubavi prema čitanju.

Osim Međunarodnog dana dječje knjige u Hrvatskoj se danas obilježava i rođendan nacionalne kampanje “Čitaj mi” – prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

2021. godine u okviru toga datuma osnovan je studentski čitateljski klub Iskra na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige, 11. rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi“, a ujedno i obilježavanja treće godišnjice osnutka čitateljskog kluba Iskra, članice su organizirale malu humanitarnu akciju prikupljanja slikovnica i dječjih knjiga među studentima i djelatnicima Odjela, koje su studentica Ana Škondro i asistentica Marina Franić Šimunić u ime ostatka čitateljskog kluba Iskra danas uručile Pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Gospić.

Iznimno je važno poticati čitanje u svim životnim razdobljima, a ponajviše od samoga početka, od rođenja. Pedijatrijska ambulanta Doma zdravlja Gospić mjesto je koje svakako može doprinijeti poticanju i osvješćivanju čitanja od najranije dobi zbog svakodnevnog kontakta svojih djelatnika s djecom, ali i, što je još važnije, s odraslima, njihovim roditeljima.

Važno je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, a također je važno boravak djeteta u pedijatrijskoj ambulanti i čekanje pregleda ublažiti i učiniti ga što zanimljivijim i manje stresnim, a slikovnice i dječje knjige mogu u takvim situacijama itekako biti od pomoći.

Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru