18. srpnja 2024.

Zajedničkim radom i dobrom suradnjom do demografske obnove i oživljavanja proizvodnih potencijala!

LAG Lika je danas u holu Kulturno-informativnog centra Gospić upriličio svečanost dodjele Odluka o odabiru projekata na natječaj Lokalne akcijske grupe Lika za Mjeru 7.4.1. vezanu uz Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Lika za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Današnja svečanost uklopila se u 10. obljetnicu rada LAG-a Lika čiji je predsjednik Danijel Tušak iznio neke detalje djelovanja ove ustanove..

-Znamo da je Europska unija još 1992. godine zaključila kako je većina njezinog prostora ruralna, sa cca 150 stanovnika na km 2. Kod nas je taj prosjek neusporedivo manji i iznosi 8 stanovnika. Posvuda u svijetu je trend iseljavanje stanovnika iz velikih gradova u ruralne sredine. Zato se s primjenom takvih programa nastojalo stvoriti što bolje uvjete za život u ruralnim područjima, a slijedom tih nastojanja tih godina su se i u Hrvatskoj počeli osnivati prvi LAG-ovi.

LAG Lika djeluje na područjima 12 općina i gradova. Našim posredovanjem realizirano je mnoštvo Natječaja, Javnih poziva i projekata, a do konca ove godine očekuje nas još mnogo posla. Ponosan sam što je našim posredovanjem realizirano 60 natječaja, pri čemu je iskazan veliki interes od strane mladih poljoprivrednika i OPG-ova, ustvrdio je predsjednik LAG-a Lika Danijel Tušak, inače uspješan poduzetnik.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević zahvalio se LAG-u Lika na tri zadnja projekta i na uloženim sredstvima za poboljšanje kvalitete života u sredinama u okolici grada Gospića. LAG Lika uspješno djeluje na području triju županija, a osim Ličko-senjske pokriva i dijelove Karlovačke i Zadarske županije. Na to se osvrnuo župan ličko-senjski Ernest Petry.

-Ovaj LAG se prostire i na općine Rakovica i Gračac, dakle na dvije jedinice lokalne samouprave koje su vrlo važne za nas u strateškom djelovanju. Ne treba robovati teritorijalnom ustroju Županija, već koristiti sinergiju ljudi koji žive na tim prostorima. Kao župan moram naglasiti vrlo dobru suradnju s LAG-om Lika, predsjednikom Tušakom, kao i sa svim jedinicama lokalne samouprave.

Zajedno pregledavamo sve projekte, surađujemo sa strukom, s voditeljima resursa za preradu poljoprivrednih proizvoda. Na taj način smo omogućili mnogim OPG-ima pohranjivanje i preradu voća i povrća. Mogu najaviti priredbu „Jesen u Lici“ koja će održati od 29. rujna do 1. listopada. Ove godine je to 25. „Jesen u Lici“ sa sudjelovanjem preko 300 izlagača, s novim sadržajima i dolaskom preko 30 tisuća ljudi. U večernjim satima održat će se glazbeni 1. Lika Fest. „Jesen u Lici“ će značajno pomoći u distribuciji proizvoda naših OPG-ova, ali i znatno pospješiti turističku ponudu ovog dijela Hrvatske.

S treće strane mogu pohvaliti sve općine i gradove s prostora Ličko-senjske županije gdje zajednički razvijamo i plasiramo brojne projekte kroz Županiju i različite ustanove i agencije tako da smo ovih dana premašili brojku od 175 pripremljenih i apliciranih projekata. U konačnici sam uvjeren da ćemo zaustaviti iseljavanje, unaprijediti Liku, zadržati mlađe generacije i osigurati uvjete za povratak naših ljudi, rekao je župan Petry i dodao kako se na Zavodu za zapošljavanje Ličko-senjske županije trenutno nalazi prijavljeno manje od tisuću ljudi, što je po prvi puta od postojanja Ličko-senjske županije.

Kako je napomenula v.d. ravnateljica LAG-a Lika Marija Čačić riječ je dodjeli Odluka za općine Rakovica, Brinje, Vrhovine, Donji Lapac i Karlobag, kao i za grad Gospić. Ukupna vrijednost projekata je gotovo 240 tisuća eura, sredstvima dodijeljenim Lokalnoj razvojnoj strategiji za razvoj i ulaganje u infrastrukturu, kao i poboljšavanje proizvodnih kapaciteta.

Najbolje iz Like / Foto: NickM