18. srpnja 2024.

VIDEO Ministar Erlić u Gospiću: U Ličko-senjskoj županiji potpisani ugovori za projekte vrijedne preko 630.000 eura

GOSPIĆ – Ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić, posjetio je danas Ličko-senjsku županiju, gdje ga je dočekao župan Ernest Petry sa suradnicima. U sklopu posjete, obišli su derutnu zgradu u centru grada koja je nedavno prigodom posjeta Gospiću Branka Bačića, potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, prenesena na upotrebu županiji. Nakon planirane renovacije, zgrada će služiti za rad Županijskih upravnih odjela.

Glavni događaj posjete Gospiću bio je potpisivanje ugovora NPOO, a sudjelovali su pročelnici Upravnih odjela, gradonačelnici, načelnici gradova i općina te ravnatelji ustanova s područja Ličko-senjske županije.

U sklopu ovih ugovora, pokrenut će se brojni projekti. To uključuje obnovu zgrade u Lovincu za pokretanje ljekarničke djelatnosti, vrijednu 55.000 eura za koju će Ličko-senjska županija osigurati dodatnih 63.500 eura.

Potpisani ugovori obuhvaćaju i rekonstrukciju vodovoda u Vrhovinama, vrijednu 38.000 eura; sanaciju nerazvrstanih cesta u Stajnici i Hobariju u općini Brinje, vrijednu 34.000 eura; rekonstrukciju nerazvrstane ceste u Dnopolju u Donjem Lapcu, vrijednu 25.000 eura, te površinsku obnovu nerazvrstanih cesta u Smokriću i Svetom Roku, također vrijednu 25.000 eura.

U Otočcu će se izgraditi sklonište za napuštene životinje, vrijedno 30.000 eura, dok će se u Perušiću izgraditi parkiralište, vrijedno 27.000 eura.

Među obrazovnim projektima je obrazovanje jednakih mogućnosti III, vrijedno 6.613,84 eura, te rekonstrukcija i dogradnja zgrade Gimnazije Gospić i Strukovne škole Gospić, za izradu projektno-tehničke dokumentacije, vrijedna 64.458,49 eura.

U Gospiću je planirana izgradnja građevine javne i društvene namjene, koja uključuje zdravstvenu ustanovu i podzemnu garažu, s ciljem izrade projektno-tehničke dokumentacije, vrijedna 246.223,37 eura.

Gradu Gospiću je za usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju biciklističke infrastrukture osigurano 137.330,78 eura.

Ostali projekti uključuju planinski centar „Bijeli Potoci“ – Natura 2000 tematski park, vrijedan 85.974,52 eura; Digitalna županija za poslovne subjekte – otklanjanje administrativnih prepreka u poslovanju, vrijedan 82.635,87 eura; izradu projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu i rekonstrukciju te dogradnju zgrade Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac, vrijednu 107.563,33 eura; te pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Centra za zaštitu i spašavanje Grada Gospića, vrijednu 96.560,82 eura.

Također, planirana je energetski učinkovita obnova javne infrastrukture na području općine Lovinac, vrijedna 60.979,48 eura.

Ovim potpisivanjem ugovora, županija nastavlja s realizacijom planiranih projekata financiranih iz fondova EU, unapređujući život i infrastrukturu za svoje građane.

Uz već ugovorene projekte, Ličko-senjska županija uskoro očekuje realizaciju novih inicijativa za koje su sredstva osigurana kroz Program gospodarske i društvene revitalizacije Like. Za ovaj Program, Vlada Republike Hrvatske preliminarno je osigurala iznos od 4 milijuna eura.

Prema najavama ministra Šime Erlića, od 2024. godine gradovi i općine iz Ličko-senjske županije će moći računati na dodatna sredstva. Ta će sredstva biti dostupna kroz Program podrške razvoja brdsko-planinskih područja, čime će se dodatno potaknuti ekonomski i socijalni razvoj ovog kraja.

Nakon radnog sastanka i potpisivanja ugovora, ministar Erlić posjetio je razvojni centar Ličko-senjske županije i LIRA-u – Ličku razvojnu agenciju. Ovo je bila prilika da ministar osobno vidi napredak koji se postiže kroz razvojne projekte financirane iz EU fondova, kao i da se upozna s budućim planovima i projektima.

Najbolje iz Like