12. srpnja 2024.

VIDEO HKUD “Široka Kula”: Ponosne boje Like na manifestaciji “Jesen u Lici”

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo iz Široke Kule, HKUD „Široka Kula“, koje je osnovano krajem 2013. i dobilo službeni status u veljači 2014. godine, sastavljeno je od 50-ak entuzijastičnih članova organiziranih u različite sekcije.

Ivan Starčević na čelu odrasle folklorne grupe, Marija Jurčić vodi dječju folklornu skupinu, dok Nikica Šušić kao voditelj dramske sekcije i Suzana Orešković na čelu etno radionice, čine okosnice ove vibrantne kulturne zajednice.

Inspirirani idejom očuvanja lokalnih običaja i tradicije, članovi društva „Široka Kula“ usmjereni su na obnavljanje i njegovanje odjeće, plesova, pjesama i običaja, ne samo iz Ličkog kraja, već i iz drugih područja Republike Hrvatske.

Svjesni dugotrajnosti ovog procesa, posebno su se posvetili prikupljanju originalnih dijelova ličke narodne nošnje, kao i kvalitetnih rekonstrukcija. Ipak, ne čeka se samo na skupljanje originalnih komada. Njihov revolucionarni pristup očuvanju tradicije istinski odražava njihovu strast prema kulturi i ponosu na svoje korijene.

Najbolje iz Like