19. srpnja 2024.

U Udbini u tijeku obnova stambenih zgrada  u vrijednosti jedan milijun eura

Vlada Republike Hrvatske donijela je 23. prosinca 2021. godine Program „Ublažavanje energetskog siromaštva na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi“ (cjelovita i energetska obnova stambenih zgrada). Navedenim Programom je predviđena cjelovita i energetska obnova 387 stambenih zgrada koje su bile u stopostotnom ili većinskom vlasništvu RH, a sada su u mješovitom vlasništvu – RH i privatni vlasnici/bivši korisnici programa stambenog zbrinjavanja.

Obnova obuhvaća sve vanjske zajedničke dijelove stambenih zgrada: gromobranske instalacije, krovišta, dimnjake, limariju, vanjsku ovojnicu (fasadu) i vanjsku stolariju.

Provedba Programa u potpunosti će se financirati javnim sredstvima, (sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti/NPOO/) te je planirana u četiri provedbene faze u razdoblju do 2026. godine.

U prvu fazu obnove uključeno je 108 zgrada.

Na području Ličko-senjske županije Programom je obuhvaćeno ukupno 56 stambenih zgrada i to u Ličkom Osiku 32 zgrade, Korenici 13 zgrada, Udbini 6 zgrada, Donjem  Lapcu 4 zgrade i Otočcu 1 zgrada. Od navedenih 56 zgrada prva faza obuhvaća 23 višestambene zgrade i to u Ličkom Osiku 13 zgrada, Udbini 6 zgrada, u Korenici 2 zgrade i Donjem Lapcu 2 zgrade.

Od 13 višestambenih zgrada u Ličkom Osiku na 10 zgrada završeni su radovi energetske obnove u vrijednosti od 2.900.000 eura s PDV-om. I za njih se priprema dokumentacija za primopredaju.

U Udbini od 6 višestambenih zgrada na jednoj zgradi radovi energetske obnove su u završnoj fazi koji se planiraju završiti do 15. travnja 2024. godine ovisno o vremenskim uvjetima čija vrijednosti radova i usluge projektantskog i stručnog nadzora iznosi 450.057,21 eura, a radovi na drugoj višestambenoj zgradi u Udbini, Krbavska 3-5 započeli su 26. veljače 2024. godine, uvođenjem u posao izvođača radova, ugovorene vrijednosti 546.250 eura. 

Tim je povodom ličko-senjski župan Ernest Petry u pratnji načelnika Sektora za upravljanje nekretninama i provedbu programa stambenog zbrinjavanja Petrom Mrkonjićem, obišao gradilišta zgrada od kojih je jedna stambena zgrada u završnoj fazi energetske obnove, dok je druga u realizaciji.

Za dvije višestambene zgrade u Korenici, Josipa Jovića 11 i Josipa Jovića 13, provode se postupci javne nabave za radove i usluge stručnog nadzora.

U prvoj fazi nalaze se i višestambene zgrade za koje će nakon provedenog postupka javne nabave za usluge pregleda projektno tehničke dokumentacije biti napravljena revizija postojeće projektne dokumentacije te će se nakon toga pokrenuti postupci javne nabave za radove i usluge stručnog nadzora, a radi se o višestambenim zgradama, 3 u Ličkom Osiku, 4 u Udbini i 2 u Donjem Lapcu.

U drugu fazu provedbe projekta uvršteno je 14 višestambenih zgrada od koji je 7 zgrada u Ličkom Osiku, 4 zgrade u Korenici, 1 zgrada u Udbini, 1 zgrada u Donjem Lapcu i 1 zgrada u Otočcu.

Radovi na energetskoj obnovi 10 višestambenih zgrada u Ličkom Osiku na kojima su radovi završeni iznosili su 2.787.943,99 eura s PDV-om.

Najbolje iz Like