18. srpnja 2024.

U Otočcu održan korizmeni koncert Ansambla LADO

Sinoć je u punoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu nakon večernje mise u 18:30 održan korizmeni koncert „O Isuse daj mi suze“ glasovitog i svjetski poznatog Ansambla LADO.  

Program je donio pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i u južnoj Mađarskoj i Vojvodini. Crkveno pučko pjevanje Slavonije, Srijema i Baranje nalazi se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 40 izvođača izvelo je 18 skladbi pod vodstvom glazbenog voditelja i dirigenta Jurice Petra Petrača. Program su započeli korizmenim napjevom iz Srijema Oslobod’ me Bože te nastavili pjevajući još 17 znakovitih korizmenih napjeva: Gospin plačSveta Djevo MarijoMarija pod križemKad je Isus križ nosioO, puče moj ti žudinski i druge te završili napjevom iz Baranje O, Isuse daj mi suze.

U ime otočke župe Presvetoga Trojstva izvođače je pozdravio otočki župnik don Goran Antunović i zahvalio im što svojim programom nastavljaju ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja “najljepših primjera hrvatske glazbene baštine“. Posebno je pohvalio izvođenje „Jadikovanje proroka Jeremije“  te zaključio da su ovakvi koncerti snažni baš poput duhovne obnove. Okupljeni župljani kao i župljani obližnjih župa koji su prisustvovali koncertu moćan LADO pozdravili su ustajanjem i gromoglasnim pljeskom. 

O, Isuse daj mi suze“ korizmeni je koncert Ansambla LADO kojim su započeli obilježavanje 75. obljetnice svog umjetničkog djelovanja, a gostovanje u Otočcu nastavak je suradnje s Gradom Otočcem i Turističkom zajednicom Grada Otočca koji su već najavili koncert i iduće godine. 

TZ Otočac / Foto: Hrvoje Kostelac – Pivac