19. srpnja 2024.

U Novalji svečano otvorena ribarska luka i obnovljena Primorska ulica, u vrijednosti većoj od 10 milijuna eura

U Novalji je danas upriličeno svečano otvorenje značajnih i kapitalnih projekata. Radi se o rekonstrukciji i izgradnji ribarske luke te rekonstrukciji Primorske ulice 1. faza. Radovi na Primorskoj ulici, vrijedni gotovo 6 milijuna eura, transformirali su pristupnu cestu u modernu arteriju koja vodi do srca Novalje i njene obnovljene luke, omogućavajući lakši i sigurniji pristup za stanovnike i posjetitelje.

S druge strane, projekt ribarske luke vrijedan 4.766.830,99 eura, dovršen je do kraja 2023. godine, a nova infrastruktura sada može ugostiti 31 ribarsko plovilo dužine 20 metara, pružajući im sigurno utočište i bolje uvjete za iskrcaj ulova.

Svečanom činu otvorenja uz domaćina gradonačelnika Grada Novalje Ivana Dabu i predsjednika Gradskog vijeća Grada Novalje Mateja Guščića nazočili su Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

Na svečanosti otvaranja, nakon izvedene državne himne, okupljenima su se obratili ravnatelj Lučke uprave Novalja Tomislav Kustić, koji je predstavio projekt ribarske luke, te Ante Dabo, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Novalje, koji je detaljno opisao projekt obnove Primorske ulice.

Nakon predstavljanja projekata prisutnima se obratio gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, koji je zahvalio svim sudionicima projekta, uključujući projektante, izvođače radova, gradsku upravu, komunalni sustav, Lučku upravu i ostale dionike. Naglasio je važnost ulaganja u lokalnu infrastrukturu koristeći europske i državne fondove te istaknuo važnu podršku Županije i središnje državne vlasti. Također, spomenuo je i projekte poput luke Žigljen, rekonstrukcije dječjeg vrtića i dogradnje DVD-a Novalja, što ukazuje na kontinuitet razvoja grada.
Kroz suradnju s lokalnim i nacionalnim institucijama te uz podršku ministara i predsjednika Vlade RH, grad Novalja se pozicionira kao važan segment razvoja čitave Hrvatske. Istaknuo je kako ovi projekti, koji predstavljaju kamen temeljac za budućnost Novalje, rezultat su bliske suradnje lokalne samouprave s Vladom Republike Hrvatske. Uz potporu EU fondova, Grad Novalja usmjerio je svoje resurse i energiju na stvaranje boljih uvjeta za život svojih stanovnika, te poticanje gospodarskog, ribarskog, pomorskog i poljoprivrednog razvoja.

Potom je za govornicu izašao župan Ernest Petry koji je istaknuo:

-Kao župan Ličko-senjske županije koji obnaša dužnost nepune tri godine mogu potvrditi da smo s Gradom Novaljom uspostavili jednu odličnu suradnju, da radimo zajednički na razvoju svih projekata, a koje su kolege maloprije nabrojali, ali jednako tako za buduća vremena pripremamo još mnogobrojne druge projekte.

Iskoristit ću priliku i još jednom potvrditi da nema realizacije investicija bez sinergije lokalne vlasti, odnosno gradova i općina, Županije i Vlade Republike Hrvatske odnosno resornih ministarstava. Ovim putem koristim prigodu i želim iskreno reći da je Ličko-senjska županija, kao i svi gradovi i općine na području županije ugledali svjetlost zahvaljujući toj sinergiji. Zahvaljujem predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, koji nam je na svakodnevnoj razini na raspolaganju, jednako kao i ministri u Vladi RH, od kojih su dvoje danas nazočni ovdje među nama.

Također mogu reći za gradonačelnika Dabu da je u ove nepune tri godine koje surađujemo dao maksimalan trud kako bi se razvijao grad Novalja te okolna mjesta od Luna pa sve do Metajne. Ovim putem kao Ličko- senjski župan želim još jednom zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovim projektima, od projektanata do izvođača, svim Novaljkama i Novaljcima s kojima svakodnevno surađujemo, a svim nazočnima želim ugodan boravak na ovim prostorima i nadam se da ćemo sljedeći put kad budemo boravili ovdje u Novalji otvarati još neke nove investicije, ističe župan Petry, nakon čijeg je izlaganja prisutnima se obratila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

-Željela bih vam zahvaliti na pozivu, a prije svega zahvaliti na dobro pripremljenim projektima, na sveukupnoj suradnji koja je, između ostalog, dovela i do realizacije ove vrijedne investicije ribarskog dijela luke otvorene za javni promet u Novalji.

Kad govorimo o Ličko-senjskoj županiji, treba istaknuti uspješnu suradnju koju imamo sa županom i njegovim suradnicima, zato me veseli reći da su naše zajedničke mjere proteklih godina u poljoprivredi i ruralnom razvoju ipak doprinijele ovakvim ciljevima.

Također ću reći još jedan podatak koji je jamstvo da će Županija uspjeti u svojim naumima za budućnost koji se odnose na poljoprivredu na razvoj prerade i na razvoj poduzetničke lokalne infrastrukture. Broj onih poljoprivrednika koji imaju najmanje srednju školu porastao je s 34% na 55%, a da je broj onih koji imaju fakultetsku diplomu u ovom našem resoru porastao 3 puta. To je jamstvo za budući napredak i ostvarenje naših zajedničkih strateških ciljeva, zaključuje ministrica Vučković.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u svom govoru je izjavio:

-Od srca vas sve pozdravljam u svoje ime i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića. Učinio mi je veliko zadovoljstvo da budem ovdje danas s vama i da podijelim radost ovog trenutka, zaista velikog trenutka ne samo za vaš grad i za Ličko senjsku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku.

I danas ovdje svjedočimo otvaranju ovog dva velika projekta čija je ukupna vrijednost više od 10 milijuna eura i kada tome pridodamo i prošlogodišnje otvaranje Luke Žigljen s 10 milijuna eura, iz navedenog proizlazi da smo imali više od 20 milijuna eura ulaganja u lučku infrastrukturu na području Novalje, u projekte koji su neposredno vezani uz more što je veliki uspjeh.

Čestitam vam na ovim projektima. Zaista se radujem razvoju ovog grada. Vi ste perjanica hrvatskog turizma u novije vrijeme. Mislim da ste primjer kako se infrastrukturno na pametan način i s vizijom može razvijati jedan grad, na čemu čestitam gradonačelniku i njegovim suradnicima, rekao je ministar Butković.

Po završetku svečanosti, svećenik Ivan Debelić blagoslovio je novootvorenu ribarsku luku i obnovljenu Primorsku ulicu te sve nazočne.

Realizacijom navedenih projekata, uz podršku Županije, resornih ministarstava i Vlade Republike, Grad Novalja je postavio temelje za naprednu i prosperitetnu budućnost u svim sektorima. Ovi planirani projekti donijet će koristi kroz poticanje ekonomskog rasta, unapređenje ribarstva, pomorstva i poljoprivrede.

Ranije istoga dana, u Gradskoj upravi održan je i radni sastanak kojem su uz domaćina gradonačelnika Dabu i suradnike nazočili ministar Butković sa suradnicima, ministrica Vučković sa suradnicima te ličko-senjski župan Petry sa zamjenicom župana Orešković Brkljačić, na temu buduće, uspješne suradnje.

Najbolje iz Like