12. srpnja 2024.

Turista sve više, radnika je sve manje

Prema navodima većine  medija prvi dani ljeta posvuda su u znaku intenzivnih dolazaka turista u Hrvatsku. Osim u cestovnom, to se očituje i u avionskom, pomorskom i željezničkom prometu. Direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević istaknuo je u razgovoru neke podatke koji svakako donose optimizam.

„U odnosu na prošlu godinu na ovom području je do 15. lipnja bilo 12 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja gostiju, što svakako ulijeva povjerenje i potvrđuje činjenice kako je Ličko-senjska županija sve omiljenija turistička destinacija. U smještajne kapacitete i općenito u bogatiju ponudu naši turistički djelatnici ulažu sve više, što su brojni turisti svakako prepoznali.

Pri tome postoji problem koji bilježi cijela Hrvatska, a to je nedostatak radne snage. Kronično nedostaje radnika od čistačica, konobara, kuhara do recepcionera. Tko se na vrijeme angažirao oko ove problematike svakako da započetu turističku sezonu započinje spreman, ali ostali…“, naglašava direktor TZ Ličko-senjske županije Ivan Radošević.

Sudeći po podacima vezanim uz povećani broj turista svakako su urodili plodom učestali nastupi predstavnika turističke branše na brojnim inozemnim sajmovima u državama koje su nam po pitanju turizma oduvijek sklone.