19. srpnja 2024.

Ministrica Brnjac dodijelila stipendije učenicima Srednje škole Plitvička Jezera

U Srednjoj školi Plitvička jezera jutros je održana svečanost dodjele stipendija. Među brojnim uzvanicima na svečanosti su bili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević te u ulozi domaćina ravnateljica Srednje škole Plitvička Jezera Željka Brozović. Na početku svečanosti, ravnatelj NP Plitvička jezera, Tomislav Kovačević, istaknuo je važnost ove škole i dodijeljenih stipendija. Izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ovog događaja jer će 67 učenika, zahvaljujući podršci NP Plitvička jezera i resornog Ministarstva, primati mjesečnu stipendiju od 265 eura kako bi im se olakšalo školovanje. Ravnateljica škole, Željka Brozović, također je izrazila zahvalnost, ističući ponos što škola obrazuje vrhunske kadrove od kojih mnogi nastavljaju svoju karijeru na ovom širem području, pri čemu je NP Plitvička jezera ključni poslodavac. 

Državna tajnica Željka Josić istaknula je zadovoljstvo činjenicom da se u Korenici školuje mnogo mladih za ugostiteljska zanimanja.

-Zato smo mi kao ured izdvojili značajna sredstva za ove stipendije. Brojka od 60-ak mladih ljudi je dokaz da će najveći dio vas ostati raditi u ovoj županiji i na svoj način sudjelovati u radu NP Plitvička jezera. Ove stipendije će vam pomoći u školovanju, a na Plitvičkim Jezerima ćete dodatno steći izuzetnu praksu.

Znate da smo turistička zemlja i da mnogo ulažemo u turizam i promociju Republike Hrvatske. Sve što naučite u školi primijenit ćete u svojem poslu i tako ćete biti naši najbolji promotori, ustvrdila je državna tajnica Željka Josić. 

Svoje zadovoljstvo zbog dodjele stipendija naglasio je i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

-Iznimna mi čast danas sudjelovati na dodjeli stipendija za 67 učenika kojima će se na taj način pomoći u popunjavanju budžeta unutar obitelji. Svakako je meni kao županu stalo da što više djece pomognemo u školovanju i tako potaknemo što više mladih na ostanak u našoj županiji, da ovdje živite, radite i stvarate svoje obitelji.

Ovim putem zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i NP Plitvička jezera na stalnoj potpori u razvoju naše županije, zaključio je župan Petry. 

Veliko zadovoljstvo današnjim događajem naglasila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

-Uz dobro obrazovanje i kroz ove stipendije podižemo kvalitetu našeg turizma. Da bi imali kvalitetan turizam moramo konstantno ulagati u kvalitetu obrazovanja i vas mlade. Jedna od mojih prvih odluka kad sam postala ministrica turizma je podizanje iznosa stipendija. Kao što je rekao župan Petry, iznimno je važno da se obrazuju mladi ljudi, da imaju vrhunske profesore i adekvatne praktikume. Mi smo do sada u turizam uložili preko 1,3 milijarde eura. Zato nam je cilj da se u ovoj školi iduće godine nađemo u još većem broju. Ova brojka stipendiranih učenika je izvrsna i za to je namijenjeno oko 180 tisuća eura.

Naše Ministarstvo će učiniti sve da dodatno animiramo nove učenike i vaše roditelje. Posebno zahvaljujemo NP Plitvička jezera zbog suradnje u ovome projektu. Čestitam od srca svima i vjerujem da se ovdje vidimo uskoro u još većem broju, istaknula je ministrica Brnjac.

U proteklim godinama, ova škola je stekla reputaciju izvrsnosti u obuci ugostiteljskog kadra. S vrhunski opremljenim kabinetima koji prate najviše standarde, škola priprema buduće konobare i kuhare pružajući im vrhunsku praktičnu edukaciju. Posjeta ministrice Brnjac i dodjela stipendija učenicima označava novu fazu ulaganja u lokalno obrazovanje.

Po završetku dodjele stipendija ministrica Brnjac, državna tajnica Josić i župan Petry položili su svijeće na spomen i zahvalnost poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja „Pobjednik“ na Ljubovu za sve što su dali u obrambenom Domovinskom ratu.

Najbolje iz Like