12. srpnja 2024.

Lički običaji, tradicija i blagdansko zajedništvo na Badnji Dan

Badnji dan, 24. prosinca, nosi sa sobom duboko usađene običaje i simbole koji označavaju početak blagdana Božića za mnoge ljude diljem Like i svijeta. Ovaj dan ima svoju posebnu simboliku koja obogaćuje tradiciju i zajedništvo obitelji, obilježavajući pripremu za svečanu proslavu rođenja Isusa Krista.

Badnjim Danom naziva se dan uoči Božića, a naziv dolazi od riječi “bdjeti”, što znači ‘biti budan’, ‘čekati’, jer se na Badnju večer bdije pobožno čekajući Kristovo rođenje. Badnje jutro ukućani u Lici tradicionalno su započinjali s pozdravom i kratkom čestitkom “Na zdravlje vam došao Badnjak i božićni dani da ih u zdravlju i veselju provedete.

Na Badnjak je bio određen strogi post, stoga su se djeca darivala suhim kruškama, lješnjacima i jabukama, dok su odrasli pili medenu rakiju i crnu kavu, a jeli su samo koricu kruha i rasol. Danas se na Badnjak čestita od jutra do večeri, ovisno o dobu dana s pozdravom: “Na dobro vam došlo Badnje jutro, Badnji dan ili Badnja večer.”

U poslijepodnevnim satima, tradicionalno se sjekao badnjak. Nakon što bi badnjak iznijeli iz šume, prislonili bi ga uz vrata pod strehom gdje bi ostao do sumraka. Prije nego se započne s večerom, domaćin unosi badnjak (panj) u kuću čestitajući ukućanima, a oni mu zajednički uzvraćaju čestitke. Zatim bi se unijela slama, nakon koje bi slijedila molitva i večera. Za vrijeme večere palile su se tri svijeće – jedna za blago, jedna za žito i jedna za narod. Svijeće su tradicionalno zavezane s trobojnicom.

Nakon večere išlo bi se na polnoćku, na koju su išli i oni koji redovito ne idu nedjeljom na misu, jer su je smatrali važnom. Nakon povratka s polnoćke, ukućani bi objedovali pečenku, vino i kolače. Ovi običaji povezuju ljude s tradicijom i duhovnošću, donoseći toplinu i radost u blagdansko vrijeme.

Badnji dan je vrijeme koje simbolizira radost, obiteljsku toplinu i duhovnost. Obogaćen običajima poput paljenja badnjaka, pripreme obilne večere i zajedničkog okupljanja, ovaj dan nosi snažnu poruku zajedništva i ljubavi.

Dok se svijet mijenja, tradicija Badnjeg dana ostaje neizbrisivi dio diljem Like i svijeta, podsjećajući nas na važnost zajedništva, darivanja i duhovne obnove u vrijeme blagdana.

Najbolje iz Like