12. srpnja 2024.

Brz, jednostavan, hranjiv i lagan doručak: palenta s kiselim mlijekom

Palenta s domaćim kiselim mlijekom nekada je bila nezaobilazan obrok u ličkim kućanstvima, a danas je savršen brz, jednostavan i lagan doručak (ali i večera). Ovaj tradicionalni recept vraća nas u prošlost, pružajući nam istovremeno okus domaće, rustikalne kuhinje.

Sastojci (za 3 osobe):

  • 500 ml vode
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica maslaca
  • 250 ml palente (otprilike jedna čaša)
  • 300 ml domaćeg kiselog mlijeka

Priprema:

  1. Priprema vode: U lonac ulijte 500 ml vode, dodajte prstohvat soli i žlicu maslaca. Zagrijavajte dok voda ne proključa.
  2. Kuhanje palente: Kada voda proključa, polako uspite palentu uz stalno miješanje kako biste spriječili stvaranje grudica. Smanjite vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok palenta ne postane gusta i kremasta, što obično traje nekoliko minuta.
  3. Serviranje: Kada je palenta kuhana, rasporedite je u tanjure. U svaki tanjur dodajte barem 1 dl domaćeg kiselog mlijeka, po želji možete dodati i više kako biste postigli željenu kremoznost.

Ovaj doručak ne samo da je ukusan i hranjiv, već i potiče sjećanja na stara vremena, kada su naši preci započinjali dan s jednostavnim, ali bogatim obrokom. Uživajte u ovom tradicionalnom ličkom jelu koje je savršeno za svaku priliku!