21. veljače 2024.

Donosimo recept za ličke knedle

Knedle ne samo da zadovoljavaju glad, već hrane i dušu. Ova tradicionalna poslastica, popularna u ličkoj kuhinji ima nešto posebno u sebi što izmamljuje osmijeh na lice svakog gurmana. Bez obzira jesu li punjene šljivama, pekmezom ili drugim sastojcima, knedle su uvijek ukusne.

Knedle se prave na različite načine širom svijeta. U Aziji se pripravljaju od pšeničnog brašna, a mogu se kuhati, peći ili pržiti. Dok s druge strane u Europi, knedle se pripravljaju od krumpira ili brašna, a obično se pune voćem, mesom, sirom ili povrćem. Tradicionalne ličke knedle pripravljaju se od krumpira i brašna, dok se najčešće pune sa šljivama ili pekmezom.

Priprema knedli

Priprema knedli zahtjeva vještinu i strpljenje. Prvo je potrebno skuhati krumpir, izgnječiti ga, a zatim ga ostaviti da se ohladi. Nakon što se ohladi, potrebno ga je istresti na dasku te potom posuti brašnom i lagano promiješati. Na sredini se napravi rupa u koju se stavlja malo soli, maslaca, sode i dva jaja, koja se prethodno istukli. Navedenu masu zamijesimo i oblikujemo u dužu štrucu. Dobivenu štrucu izrežemo na komadiće i u sredinu stavljamo prethodno očišćene šljive ili pekmez, koje oblikujemo u kuglice. Nakon što napravimo sve kuglice, stavljamo ih u slanu zavrelu vodu.

Knedle su gotove za cca 30 minuta, nakon što isplivaju na površinu. Nakon što se skuhaju, izvadimo ih u zdjelu. U tavi rastopimo mast ili maslac, nakon što se ugrije dodaju se krušne mrvice koje malo popržimo i prelijemo po knedlama.

Knedle su tradicionalna lička delikatesa, koja se najčešće pripremala kao glavni obrok, dok se u novije vrijeme priprema kao desert. Raznolikost u pripremi i punjenju knedli omogućava svakom da pronađe svoju omiljenu verziju ovog jela. Bez obzira jesu li slatke ili slane, knedle su simbol topline, tradicije i zadovoljstva za sve ljubitelje ličke hrane.

Najbolje iz Like