18. srpnja 2024.

Arheološka istraživanja otkrila vrijedne ostatke na brdu Košljun u Novalji

U utorak, 12. veljače 2024. godine su u prostorijama Poduzetničkog centra Ragan u Novalji predstavljena iznimna arheološka otkrića koja su rezultat istraživanja na brdu Košljun. Na području lokaliteta otkriveni su ostatci velike vile s prekrasnim dekorativnim mozaikom, te srednjovjekovne naušnice od zlata i srebra.

Viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar, Timka Alihodžić, zajedno s dr. sc. arheologom Radomirom Jurićem, predstavila je detaljne rezultate ovog važnog arheološkog istraživanja. Ova prezentacija privukla je brojne stručnjake i zaljubljenike u arheologiju, a nazočne je pozdravila Morana Vuković, izaslanica ministrice kulture i medija, te ravnateljica Arheološkog muzeja Zadar.

Istraživanja na području grada Novalje provodila su se od rujna do studenog 2023. godine, a financirana su od strane Grada Novalje i Ministarstva kulture i medija. Ova suradnja omogućila je stručnjacima da dublje istraže povijest i kulturno nasljeđe ovog područja te otkriju vrijedne artefakte koji svjedoče o bogatoj prošlosti.

Ova arheološka otkrića na brdu Košljun predstavljaju važan korak naprijed u razumijevanju povijesti i kulture Novalje i okolnih područja. Ona nas podsjećaju na bogato nasljeđe koje leži ispod naših nogu i potiču nas da dalje istražujemo i otkrivamo tajne prošlosti.

Najbolje iz Like / Foto: Facebook Grad Novalja – službena stranica