12. srpnja 2024.

Župan Petry potpisao ugovor vrijedan 2,7 milijuna eura za energetsku obnovu Gimnazije i Strukovne škole u Gospiću 

U Gospiću je danas održano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za period 2021.-2026. 

Sredstva iz ovog ugovora namijenjena su za projekte energetske obnove Gimnazije Gospić i Strukovne škole Gospić. 

Ugovor o dodjeli sredstava već je prethodno potpisan od strane potpredsjednika Vlade RH te ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luke Balena, čime je formalizirana podrška na najvišoj državnoj razini za ovaj važan projekt, a svoj potpis danas je stavio i ličko-senjski župan Ernest Petry. 

Uz župana Petryja, današnjoj svečanosti su nazočili i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinka Mraović, suradnici Blaženka Sanković Katalinić i Darko Banić, ravnateljice dviju gospićkih škola – Gimnazije Gospić i Strukovne škole Gospić, Anela Serdar Pašalić i Barbara Tomljenović Jurković, te Andrija Brkljačić, ravnatelj LIRA-e koja je aktivno sudjelovala u pripremi projekta. 

Projekt energetske obnove vrijedan je ukupno 2.696.900,54 eura. Od navedenog iznosa, ukupni prihvatljivi troškovi iznose 2.469.210,54 eura, od čega bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrivaju 1.977.002,88 eura, dok će preostalih 719.897,66 eura osigurati Ličko-senjska županija. 

Župan Ernest Petry istaknuo je kako je ovo hvalevrijedan i važan projekt koji je prošao na području grada Gospića, odnosno Ličko-senjske županije koja je aplicirala na projekt. Petry je detaljno opisao značaj projekta, naglasivši da i ovaj, uz druge brojne projekte, predstavlja strategiju održivog razvoja i energetske učinkovitosti u Ličko-senjskoj županiji. 

U svojoj izjavi, župan je kazao da su zahvaljujući uspješnoj suradnji s Vladom RH odnosno resornim ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana znatna bespovratna sredstva koja će omogućiti dubinsku obnovu zgrade, rezultirajući uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje te smanjenjem godišnje primarne energije. Također je istaknuo da se očekuje smanjenje emisije CO2 za impresivnih 83,50 %, kao i povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj isporučenoj energiji za više od polovine dosadašnjih potreba. Projekt će također obuhvatiti zamjenu vanjske stolarije, izgradnju pristupa invalidnim osobama, ugradnju dizalica topline, izgradnju fotonaponske elektrane, kao i modernizaciju unutarnje rasvjete, čime se dodatno pridonosi ekološkoj održivosti. 

Župan Petry posebno je naglasio kako će ove mjere imati dugoročne koristi ne samo za 562 učenika i 114 djelatnika škola, već i za širu zajednicu, podižući kvalitetu života i pristupačnost obrazovnih institucija.

Na kraju svečanog potpisivanja ugovora, ravnateljica Gimnazije Gospić, Anela Serdar Pašalić te ravnateljica Strukovne škole Gospić, Barbara Tomljenović Jurković, zahvalile su županu i državnim institucijama te istaknule kako je ovaj projekt od izuzetnog značaja za škole, omogućujući poboljšanje uvjeta i kvalitete obrazovanja za sve učenike i djelatnike.

Ličko-senjska županija