12. srpnja 2024.

UDBINA KAO PRIMJER OBNOVLJIVIH IZVORA ENEGRIJE – DIO TERITORIJA OPĆINE USTUPAJU VJETRENJAČAMA!

Nakon započete suradnje između općine Udbina i Lika Feniks d.o.o. 2009. godine o izgradnji vjetroelektrane, nije se moglo dosta čuti proteklih godina. No, ta je priča ipak ugledala svjetlo dana i to zaslugama EuroEnergy-a. Naime, radi se o privatnoj grčkoj platformi,  tj. podružnici Libra Group koja se bavi obnovljivim izvorima energije s operativnom imovinom i snažnim razvojem na europskim tržištima. Samim projektom grupa ulaže u hrvatsku energetsku budućnost dok ona postaje dio zelene tranzicije i iskorištava potencijal rastućeg sektora obnovljivih izvora energije. 

Nakon Grčke i Rumunjske, EuroEnergy je objavio da će kupiti projekt vjetroelektrane snage 114 MW ( megavata) u Udbini, uz pravo proširenja na dodatnih 70,5 MW, a trošak ukupne investicije procjenjuje se na 150 milijuna eura. Pozicija vjetroparka protezati će se po uzvisinama kroz nekoliko naselja općine ( od Srednje gore do Podlapače ), a posebna je po tome što je smještena u trokutu između tri nacionalna parka : Plitvice, Paklenica i Sjeverni Velebit.

Ovaj projekt dati će značajan doprinos razvoju lokalne zajednice stvaranjem visokokvalificiranih radnih mjesta, poboljšanjem okruženja za lokalna poduzeća i jačanjem regionalne cestovne i elektroenergetske infrastrukture, a realizacija istog očekuje se kroz 2,5 godine. 

Prikaz pozicije vjetroparka
Izvor: Službena stranica Općine Udbina

Najbolje iz Like