18. srpnja 2024.

U Novalji svečano otvorena najveća otočna vodosprema u Republici Hrvatskoj – Komorovac II

Danas je u Novalji upriličeno svečano otvorenje najveće otočne vodospreme u Republici Hrvatskoj – Komorovac II u sklopu projekta “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja”.

Za ovu investiciju su Hrvatske vode iz EU sredstava te uz sufinanciranje projekta od strane Vlade RH i jedinice lokalne samouprave osigurale iznos veći od 4 milijuna eura, a ujedno su uložena i dodatna 3 milijuna eura u vodoopskrbni sustav Novalje i okolnih naselja. Na ovaj način će tijekom cijele godine biti osiguran dovoljan kapacitet vode za cijelo područje grada Novalje te ostalih mjesta na otoku Pagu.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, direktor Komunalija Novalja Neven Korda te brojni uzvanici i predstavnici jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća s područja otoka Paga.

Tema konferencije je projekt koji se odnosi na povećanje učinkovitosti vodoopskrbnog sustava i osiguravanje opskrbe stanovništva i gospodarskih subjekata kvalitetnom pitkom vodom u okviru konačne aglomeracije Novalja i cjelokupnog vodoopskrbnog područja Komunalije d.o.o.

Više o samom projektu i napretku radova govorio je direktor Komunalija Neven Korda navodeći kako je vodosprema Komorovac II zapreme 5.000 kubika, a uz postojeću vodospremu Komorovac I od 1000 kubika, osigurava stabilnost vodoopskrbe na cijelom području grada Novalje, ali i otoka Paga.

-Distributivni sustav magistralnih cjevovoda ide za cijeli otok, a uz precrpnu stanicu Komorovac osiguravamo dovoljnu količinu vode za ljudsku potrošnju u sljedećih 20 do 30 godina. Osim spreme Komorovac II vrijednosti više od 4 milijuna eura uloženo je i u vodoopskrbu gradske obilaznice s novim magistralnim cjevovodom. Osim navedenih projekata napravljeni su i projekti sanitarne odvodnje za naselja Vidalići, Caska, Kustići, Zubovići, Metajna, Stara Novalja i novi cjevovod u gradskoj obilaznici. U fazi izgradnje je i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji će biti gotov za otprilike godinu dana kada će krenuti probni rad. Sa svim ovim projektima osigurana je dugotrajna stabilnost vodoopskrbe i odvodnje, a rade se i novi projekti za 3. podmorsku cijev za Otok Pag, a izrađene su i studije za sjeverni dio Otoka Paga, za zonu Lun gdje se planira također riješiti problem odvodnje.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Dabo istaknuvši kako projekt Aglomeracije Novalje približne vrijednosti 50 milijuna eura ne bi bio moguć bez Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

-Želim napomenuti kako mijenjamo krajobraz, ali ga ujedno i oplemenjujemo. I dalje će ovo biti sastajalište i sudarna točka prirode i vegetacije i ona neće biti uništena. Ovo s čime danas raspolažemo je garancija za bolje sutra i za naraštaje koji će doći iza nas. Još jednom zahvaljujem izvođačima ovog velebnog projekta i svima koji su doprinijeli ostvarenju njegove realizacije.

Potom je za govornicu izašao ličko-senjski župan Ernest Petry koji je istaknuo zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim vodama i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja uz pomoć kojih su se razvili mnogobrojni projekti koji su poboljšali kvalitetu života na ovim područjima.

-Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske jako puno projekata je realizirano u protekle 3 godine, a ovaj današnji je samo jedan od mnogobrojnih projekata čija ukupna vrijednosti s vodovodnim cjevovodima iznosi 7 milijuna eura. Možemo istaknuti kako je Novalja uhvatila zamah s novim vremenom kao perjanica hrvatskog turizma te kako će zadovoljiti i infrastrukturne potrebe razvoja cjelokupnog otočnog dijela u cilju poboljšanja kvalitetnijih turističkih preduvjeta kako za goste i turiste, ali jednako tako i za stalne stanovnike. Mogu istaknuti kako sam ponosan na suradnju s Vladom Republike Hrvatske i resornim ministarstvima te svim ostalim državnim ustanovama, naglasivši kako su u ovome trenutku na području Ličko-senjske županije u tijeku investicijska ulaganja od više stotina milijuna eura, kako u otočnom tako i u priobalnom i kontinentalnom dijelu županije. Hvatamo tok s vremenom koji naši prethodnici nisu bili u stanju realizirati u posljednjih 20-ak godina. Zahvaljujem gradonačelniku Dabi na entuzijazmu koji ulaže u realizaciji projekata na području grada Novalje te se nadam da ćemo se i u budućnosti često viđati po ovakvim i sličnim događanjima na kojima se otvaraju završeni projekti.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković stručno je objasnio koje su važnosti projekta te je u svom govoru istaknuo kako je od ideje do realizacije ovog projekta prošlo gotovo dvanaest godina što ukazuje na trud prethodnika, ali posebice na iznimno intenzivne radove posljednjih godina na području aglomeracije područja grada Novalje.

-Vrijednost aglomeracije Novalja dolazi do 54 milijuna eura ulaganja od kojih je 70 % sredstava osigurano putem Europskih fondova, 10 % je osigurala Vlada Republike Hrvatske putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, 10% su Hrvatske vode i 10 % je komponenta jedinice lokalne samouprave. Prije svega ova vodosprema će stabilizirati vodoopskrbu u Novalji te razviti turizam i održivi razvoj za cijeli otok Pag. Ne treba zaboraviti da je Vlada Republike Hrvatske velik dio sredstava uputila iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u razvoj vodno komunalne infrastrukture, riječ je o više od stotinu milijuna eura koji će život značiti na ovim područjima. U svim ovim okolnostima svi možemo naći samo veliku korist koja će značiti puno za zaštitu okoliša te održivi razvoj kako otoka Paga tako i drugih otoka. Moram zahvaliti gradonačelniku, direktoru tvrtke Komunalija, ali i izvođačima koji su radili na otežanim uvjetima kako bi zablistala ovako lijepa vodosprema. Ovo je jamac stabilnosti vodoopskrbe na ukupnom otoku Pagu te uz potporu Vlade Republike Hrvatske idemo na razvoj drugih aglomeracija i zaštita održivog razvoja svih dijelova Republike Hrvatske.

Nakon prigodnih govora don Stipe Mustapić blagoslovio je novootvorenu otočnu vodospremu i sve prisutne, nakon čega su ličko-senjski župan Petry, gradonačelnik Dabo, generalni direktor Đuroković i direktor Komunalija Korda prerezali vrpcu te tako svečano otvorili najveću otočnu vodospremu u Republici Hrvatskoj, nakon čega su svi prisutni krenuli u kratki obilazak novoizgrađene vodospreme.

Najbolje iz Like