19. srpnja 2024.

Ređenje novog banjalučkog biskupa mons. Željka Majića u prisustvu visokih dužnosnika iz BiH i Hrvatske

Novi banjalučki biskup, mons. Željko Majić, zaređen je u subotu tijekom svečanog liturgijskog slavlja u katedrali Svetog Bonaventure u Banjoj Luci. Svečanosti ređenja prisustvovao je veliki broj vjernika, biskupa i političara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uključujući premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića, ministre u Vladi RH Ivana Malenicu, Gorana Grlića Radmana, ličko-senjskog župana Ernesta Petryja, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, a slavlju je prisustvovalo i visoko izaslanstvo Gospićko-senjske biskupije predvođeno mons. dr. Richardom Pavlićem, dijecezanskim upraviteljem Gospićko-senjske biskupije.

Mons. Željko Majić, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, zaređen je na temelju naloga pape Franje, kojim se ističe Majićeva sposobnost upravljanja i prikladnost za vođenje zajednice. Glavni zareditelj, vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, u svojoj propovijedi istaknuo je poslanje svećenika u poticanju ljudi na boljitak i očuvanju od moralnog kvarenja.

Na svečanoj akademiji u čast dosadašnjeg banjalučkog biskupa, mons. Franje Komarice, koja je održana u katedrali, mons. Komarica je izrazio zahvalnost za sve proživljene radosti, brige i uspjehe. Papa Ivan Pavao II imenovao je Franju Komaricu pomoćnim biskupom banjalučkim 1985. godine, a za banjalučkog biskupa imenovan je 1989. godine.

Tijekom svečanosti, premijer Plenković naglasio je posvećenost Hrvatske borbi za Bosnu i Hercegovinu te izrazio uvjerenje u napredak BiH prema europskim integracijama. Posebno je istaknuta važnost stabilnosti i povratka Hrvata na područje Banjolučke biskupije, gdje je ostalo svega oko 30 tisuća katoličkih vjernika.

Uz vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita Tomu Vukšića, suzareditelji na ceremoniji bili su umirovljeni banjolučki biskup Franjo Komarica i mostarsko-duvanjski biskup te trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić. Prisustvovali su biskupi iz različitih konferencija, predstavnici vjerskih zajednica i civilne vlasti, naglašavajući važnost međureligijskog dijaloga i suradnje.

Ovim ređenjem, koje je okupilo predstavnike iz različitih sfera društva, uključujući i međunarodne biskupske konferencije, pokazana je snažna podrška novom banjalučkom biskupu u njegovom budućem radu i službi.

LSŽ