18. srpnja 2024.

PP Grabovača: uskoro nova poučna „Staza pet vrhova“

Suho i lijepo vrijeme razlozi su što je Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ ovih dana nastavila  s radovima trasiranja i čišćenja nove poučne staze na području Značajnog krajobraza „Risovac – Grabovača“. Ovu novost s novinarima je podijelila ravnateljica ove ustanove Jelena Milković.

-Bit će to šesta poučna staza u našoj ustanovi za čije trasiranje dijelom koristimo postojeće šumske vlake i putevi, a dijelom postojeće, ucrtane planinarske puteve. Nova kružna staza, naziva „Staza pet vrhova“ duga je oko 30 km, te spaja vrhove Grabovača (770mnv.), Sklopača (777mnv.), Metlača (799mnv.), Risovac (860mnv.) i Pećinski vrh (793 mnv.). S pojedinih dijelova staze pruža se panoramski pogled na jezero Kruščica i rijeku Liku, a jednim dijelom staza prolazi uz kanjon rijeke Like. Početak i završetak staze je u Pećinskom parku Grabovača, kod suvenirnice (Ulaz 1). Primarni cilj ovog ulaganja je rasterećenje užeg dijela Pećinskog parka Grabovača (špilja Samograd i ostale poučne staze), s čim je Ustanova krenula još 2022. godine otvaranjem izletišta uz obalu rijeke Like.

Radovi na novoj stazi bit će završeni do travnja 2024. godine. Sve radove obavljamo sami, a u zadnjoj fazi realizacije ovoga projekta na red dolaze markacije i putokazi,  rekla nam  je ravnateljica Jelena Milković.

Najbolje iz Like