18. srpnja 2024.

Potpisan ugovor o gradnji centra za branitelje u Senju: ruševni Ožegovićianum postaje reprezentativno zdanje

SENJ – Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Senj jučer su potpisali ugovor o gradnji centra za hrvatske branitelje u kaštelu Ožegovićianum u Senju.

Ugovor je vrijedan 15 milijuna eura, a kompletna investicija iznosit će 19 milijuna eura jer će se četiri milijuna eura putem Ministarstva kulture i medija. Prvi branitelji trebali bi početi koristiti usluge centra za dvije i pol godine.

Ministarstvo hrvatskih branitelja putem europskih fondova osigurat će 85 % sredstava za gradnju. Potpise na ugovor su stavili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i senjski gradonačelnik Jurica Tomljanović, u nazočnosti ministra Olega Butkovića, državnog tajnika Darka Nekića, župana ličko-senjskog Ernesta Petryja, zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić, predsjednika Gradskog vijeća Grada Senja Željka Tomljanovića, ravnatelja Javne ustanove Veteranski centar Josipa Lucića te predstavnika senjskih branitelja.

Gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović istaknuo je da se radi o izuzetno bitnom projektu za hrvatske branitelje, ali i za grad Senj jer će ruševni objekt u centru Senja pretvoriti u reprezentativni, čime će Senj dobiti novu vizuru i 35 novih radnih mjesta. Senjski gradonačelnik zahvalio je državnom tajniku u ministarstvu branitelja, Senjaninu Darku Nekiću, koji je dao najveći obol projektu.

Ministar Tomo Medved podsjetio je da Hrvatska ima četiri veteranska centra, u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru te se analizom potreba veteranske populacije došlo do zaključka da je potrebno širenje projekta. Analiziralo se sve županije, broj branitelja, broj poginulih i ranjenih branitelja te došlo do zaključka da je potrebno izgraditi još četiri plus jedan. Odluka je pala da će se u drugoj fazi centri graditi veteranski centri u Senju, Osijeku, Krapini i Virovitici te eventualno u Zadarskoj županiji. Tako bi se Hrvatska premrežila veteranskim centrima, objasnio je ministar Medved dodajući da veterani usluge centara ocjenjuju najvišim ocjenama, za što najviše zasluge ima ravnatelj Lucić.

Senjski centar pokrivat će Ličko-senjsku, Primorsko-goransku, Istarsku i Karlovačku županiju. Procjena je da će trebati godinu dana za pripremu projekta, a potom starta uređenje devastirane zgrade sagrađene u 12. stoljeću koje će potrajati godinu i pol. Kroz povijest, kaštelom su gospodarili templari i Frankopani, u njemu su stacionirane uskočke i austrijske vojne posade, a potom je vlasnik postala crkva. Centar na Trgu Cilnica u Senju ponudit će 125 kreveta, bazen, podzemnu garažu. Bit će to, ustvari, hotel za branitelje s brojnim sadržajima u kojem će odsjedati branitelji s obiteljima. U centru će se organizirati rehabilitacije, edukacije, razna događanja. Donijet će benefite mnogima. Tako i lokalnim OPG-ovima koji će se angažirati za dostavu namirnica.

Ličko-senjski župan Petry je izrazio zadovoljstvo projektom podsjetivši da se u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja priprema gradnja Memorijalnog centra Domovinskog rata u Gospiću.

Najbolje iz Like