19. srpnja 2024.

Područna škola Mušaluk kao vrlo uspjeli muzejski artefakt

Koliko god se mlađe generacije danas ismijavale s prošlim vremenima, sve je više znanstvenika koji upravo napredne tehnologije i drušvene mreže smatraju izravno odgovornim za devijantna ponašanja djece. Dopustiti da netko sebi daje za pravo tumačiti neki događaj, pojavu ili sadržaj  svakako je oličenje demokracije, sve dok ti isti ne počnu s omalovažavanjem, uvredama ili  izmišljotinama.

Upravo na tragu nekih prošlih vremena djeluje OŠ „dr. Franjo Tuđman“ iz Ličkog Osika. Pomoću Grada Gospića uredili su (i dalje uređuju) Područnu školu u Mušaluku. Budući da ovo naselje trenutno nema dovoljno djece da bi obnovljena škola ponovno bila zaokupljena dječjim žamorom, povremene aktivnosti otimaju zaboravu vremena kada nije bilo mobitela, računala, tehničkih pomagala i struje.

Upravo iz tih  davnih vremena potječu tamošnje školske klupe i stolice, školska ploča, računalo pomoću drvenih kuglica, drvena pločica na kojoj se pisalo… Ovaj učenik u starinskoj narodnoj nošnji zapravo je moderni maneken koji nam vjerno oslikava ta daleka vremena. 

Najbolje iz Like