18. srpnja 2024.

Na širem području Brinja više ne bi smjelo biti žeđi

Cijelo područje općine Brinje godinama se snabdijeva pitkom vodom iz Žižić vrela nedaleko od Stajnice. Kvaliteta vode sa Žižić vrela uistinu je vrhunska, što se desetljećima dokazuje i neprestanim uzimanjem uzoraka vode i slanjem na analizu. Mnoštvo situacija iz svakodnevnog života u zadnje vrijeme dovoljno nam dokazuju kako se klima uistinu mijenja. Pokazuju to nadprosječno tople zime i ljetne suše. Dovoljno je sjetiti se 2021. i 2022. godine kada su zasušili mnogi lički, inače vrlo izdašni izvori. 

Dugotrajne suše su ovu brinjsku  kaptažu ostavljali povremeno na minimumu, a dijelovi općine na povišenim lokacijama vodu su tada dobivali samo noću. Poduzeće „Vodovod“ zatražilo je tada na posudbu nekoliko većih rezervoara za pitku vodu od Civilne zaštite kako bi se ovi nedostatci što lakše riješavali. Nekolicina OPG-ova s brinjskog područja očistila su tada svoje stare šterne i na taj način osiguravali kišnicu za svoja stada i povrtnjake. Direktorica brinjskog Vodovoda Ruža Blažanin povela nas je nedavno na teren jer su pri kraju radovi na novom vodocrpilištu nadomak postojećeg Žižić vrela.


-To je novi izvor nadomak postojećeg, ali na puno većoj dubini. Uzorci vode iz novog izvora su izvrsni jer je također riječ o izvoru vrhunske kvalitete. Izvođač radova je poduzeće „Vodogradnja“ d.o.o. iz Rijeke koje je  završilo elektro radove i finalne građevinske zahvate. Vrijednost radova iznosila je 5.566 435 kuna, dok se iz EU fondova financira 4.453 194 kune.


Radovi su okončani i na svim pratećim objektima dodatnog izvorišta. Na ovaj način je brinjski „Vodovod“ izgradio dodatne kapacitete koji će nam svakako dobro doći u sušnim razdobljima. To se povremeno događalo tijekom kolovoza i rujna, rekla nam je direktorica Ruža Blažanin. Dodaje kako će se tehnički pregled novog vodocrpilišta izvršiti u prvom polugodištu ove godine, a trenutno su u tijeku radovi na zamjeni elektro ormarića i instalacija na Žižić vrelu. Ovaj novi radni zahvat bit će snažna potpora sve razvijenijoj turističkoj ponudi općine Brinje, posebice ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima, poput dvaju hotela na A-1.

Najbolje iz Like