19. srpnja 2024.

Mini-seminar o unaprijeđenju palijativne skrbi okupio struku i brojne predavače

GOSPIĆ U organizaciji Hrvatskog društva palijativne medicine i Hrvatskog lječničkog zbora, pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije, održan je danas u Kulturno-informativnom centru Gospić mini seminar o palijativnoj skrbi. Potporu ovom okupljanju i brojnim temama seminara dali su ravnatelji Domova zdravlja, bolnica i Lječničkog zbora- podružnice Ličko-senjske županije. Predsjednik HLZ Ličko-senjske županije dr. Ivan Sesar pojasnio nam je svrhu ovoga okupljanja.

-Svakako je na prvom mjestu poboljšanje uvjeta življenja, odnosno palijativnih bolesnika s područja Ličko-senjske županije. O takvim bolesnicima se na ovim prostorima brinu mnogi. Stacionarno liječenje je moguće u Općoj bolnici Gospić, Domu zdravlja Otočac i Domu zdravlja Senj. Ove ustanove imaju i posebne stacionare koji posjeduju i određeni broj kreveta za takve bolesnike.

U Općoj bolnici Gospić postoje posebni odjeli i kreveti koji su uglavnom stalno popunjeni s bolesnicima s područja naše županije. Ovaj Mini-seminar organizirali su Hrvatski lječnički zbor, Hrvatsko lječničko društvo za palijativnu skrb i Opća bolnica Gospić, rekao nam je dr. Ivan Sesar.

U uvodnom dijelu Mini-seminara govorila je Vlasta Vučevac, dr. med., predsjednica Hrvatskog lječničkog društva za palijativnu skrb koja je elaborirala  stanje palijativne skrbi u RH, s temom „Od ideje do Nacionalnog dana palijativne skrbi – putovanje dugo 30 godina“. Svoja stručna izlaganja i iskustva pojasnilo je još deset uglednih stručnjaka iz domene palijativne skrbi: Katija Ćulav, dr. med., Gordana Marković, spec. onkl., Vlado Čutura, mag., Jadranka Pavić, doc. dr. sc., Blaženka Eror Matić, mag. oec., Olivera Kapetanović, dipl. soc. r., Manda Naglić, mag. med. techn. i Željko Miškulin  je govorio o Palijativnoj skrbi branitelja.

Najbolje iz Like