19. srpnja 2024.

Lika postaje veliko arheološko nalazište: Arheolozi tvrde da se na ovom teritoriju skriva davno izgubljeni grad 

Arheološki muzej u Zagrebu s ponosom je najavio početak istraživačkog projekta na području Like, koji bi mogao promijeniti naše razumijevanje povijesti ovog regije. Temelj ovog projekt je fascinantno saznanje da se na ovom teritoriju skriva davno izgubljeni grad, nekadašnja glavna utvrda moćnog carstva. Ovo otkriće proizašlo je iz dugogodišnjih istraživanja, kao i iz otkrića pisma koje je nedavno pronađeno u Americi, a svjedoči o postojanju ovog drevnog grada.

Prema pričama predaka i zabilješkama pronađenima u starim knjigama, ovaj grad bio je epicentar obrane Europe od brojnih vanjskih napadača, koji su čeznuli za osvajanjem ovog strateški važnog teritorija. Izvori također spominju kako su u ovom gradu stanovnici vješto koristili svoju položaj na brdu kako bi se obranili od neprijatelja, a ostaci zidina i fortifikacija koje se pretpostavlja da su dio tog grada još uvijek ostaju skriveni ispod zemlje.

Najavljeni arheološki radovi će se koncentrirati prvenstveno na područje Otočca i Gospića, ali i na okolna mjesta poput Kosinja, Vrhovina, Lovinca, Smiljanskog te Krbavskog polja, kao i na mnogim drugim lokacijama koje se smatraju potencijalnim nalazištima.

Ova istraživanja predstavljaju ne samo znanstveni poduhvat, već i priliku za lokalnu zajednicu da se aktivno uključi u otkrivanje i očuvanje vlastite kulturne baštine. Uprava muzeja stoga poziva stanovnike Like da se pridruže ovom značajnom projektu, bilo volontirajući na terenu ili pružajući podršku i informacije istraživačima.

S obzirom na važnost ovog otkrića za povijest Like i Hrvatske u cjelini, nadamo se da će ovo istraživanje iznjedriti nova saznanja i otvoriti nova poglavlja u našem razumijevanju prošlosti. Pratit ćemo razvoj situacije s nestrpljenjem i s veseljem očekujemo rezultate ovog uzbudljivog arheološkog poduhvata.

Unatoč uzbuđenju koje ova otkrića izazivaju, važno je imati na umu da je ovaj članak objavljen na 1. travnja, Dan šale. Trenutno nema službenih potvrda o pronalasku blaga ili dragocjenih artefakata.

Najbolje iz Like / Pexels.com