19. srpnja 2024.

Klaster Lika Destination dobitnik je Green Destinations certifikata

Doznajemo kako je od sinoć je Klaster Lika Destination nositelj  najpoznatijeg destinacijskog certifikata na svijetu! Riječ je o Green Destinations priznanju koje je ovome klasteru  dodijeljeno na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu. Lika Destination tako je postala najveća destinacija koja obuhvaća čak tri županije u Hrvatskoj certificirana prema Green Destinations modelu, najsveobuhvatnijem operativnom alatu za održivo upravljanje u turizmu. Još  2020. godine Klaster Lika Destination upisan je na njihov popis TOP 100 svjetskih održivih destinacija. Priča razvoja destinacije Lika tada je zauzela visoko treće mjesto te je predstavljena upravo na istoimenom sajmu.

Povodom ovog događaja, predsjednica klastera Petra Kovačević ističe važnost ovoga priznanja.

-Prošle godine dobili smo poziv od Green Destinations zaklade da se prijavimo za ovaj certifikat. Zato smo ponosni da je naš rad prepoznat pa smo  prionuli  ispunjavanju kriterija. Jedan od kriterija certifikata koje svaki prijavitelj mora ispuniti je proći Green Destinations edukaciju. Iznimno sam ponosna vidjeti naš Lika Quality u materijalima edukacije kao primjer iz kojeg druge destinacije mogu učiti. Ovaj certifikat vrijedna je potvrda razvoja destinacije u pravom smjeru, a ujedno i obveza da u istom tonu nastavimo i dalje.

Opsežan posao implementacije uputa i detaljnog prikupljanja relevantnih dokaza kako bi se kriteriji ispunili posao je koji se kontinuirano radio godinu dana, kako bi demonstrirao predanost destinacije visokim standardima održivosti, zaključuje Petra Kovačević.

Obzirom da se radi o destinaciji koja obuhvaća područje triju županija, posao nije bio nimalo lagan. Uspješno je angažiran velik broj dionika, uključujući javni, privatni sektor i lokalno stanovništvo, koji su pružili važne informacije i podršku u ovom procesu. Brončano Green Destinations priznanje za Lika Destination predstavlja značajan doprinos promociji Like na nacionalnoj, ali i svjetskoj razini, s obzirom na to da se radi o najpoznatijem svjetskom destinacijskom certifikatu. Green Destinations dodjeljuje nagrade samo onim destinacijama koje ispunjavaju stroge kriterije u svim komponentama održivog razvoja. 

Certifikat Green Destinations potvrđuje da destinacija Lika ispunjava iznimno visoke standarde održivosti postavljene od strane međunarodnih stručnjaka. Ovo uključuje predanost očuvanju prirodne i kulturne baštine, naglasak na strateškim praksama u upravljanju destinacijom, poticanje lokalne ekonomije i zajednice. Kao organizacija Green Destinations unaprjeđuje i valorizira održivost destinacija i pružatelja usluga u turizmu, a njihovi programi imaju podršku Ujedinjenih naroda i Globalnog vijeća za održivi turizam.

Očekuje se da će dobivanje ovog certifikata značajno utjecati na turizam u Lici, čineći ga odgovornijim, uravnoteženijim i korisnijim za svenjegove  dionike – od lokalne zajednice do posjetitelja i okoliša. Iz Klastera Lika Destination također čestitaju Zagrebačkoj županiji i Parku prirode Telašćica na zasluženim Green Destinations certifikatima te nastavljaju svoj kontinuitet u misiji usmjerenoj na unapređenje održivosti i promicanje odgovornog turizma.

Najbolje iz Like