19. srpnja 2024.

FOTO&VIDEO Pickleball okuplja sve generacije u Gospiću uz prisustvo gostiju iz Zagreba i otoka Čiovo 

Gospić je sinoć čudesnom sportskom energijom zarazio igrače svih uzrasta koji su se okupili na vanjskim terenima Gradske športske dvorane kako bi uživali u jednoj od svjetskih najpopularnijih igri – Pickleballu.  

Sinoćnji događaj dokazao je koliko ovaj sport može povezati ljude svih generacija i iskustava. Igrači su se izmjenjivali na terenima, radosni su iskazivali oduševljenje svakim razmijenjenom loptom.  

Poseban šarm večeri doprinijeli su gosti s otoka Čiovo i Ivan Milašinović – prvi hrvat koji je osvojio nagradu na turniru u Hrvatskoj. Podijelili su svoje iskustvo i strast prema pickleballu družeći se s igračima i otkrivajući im nove poteze. Kroz opušten i informativni razgovor, prisutni su mogli naučiti strateške elemente pickleballa, kao i njegovu popularnost i rastući utjecaj širom svijeta.  

Organizatori su istaknuli kako je ovo već treće igranje pickleballa u Gospiću u posljednjih mjesec dana, što pokazuje kako je ovaj sport magnet za sve one željne druženja i aktivnog provođenja vremena. Svaki put su se na terenu okupljani posjetitelji, ljudi koji su došli iz različitih krajeva kako bi imali priliku zaigrati pickleball, budući da se samo organizirano igra u Zagrebu i Gospiću, Gospić je postao turistička pickleball destinacija. To dokazuju dosadašnji posjetitelji, bračni par iz Mađarske, hrvatsko-kanadska državljanka Ana te jučerašnji posjetitelji s Čiova.  

Kroz sve ove priče postaje jasno da pickleball nije samo sport na terenu – to je putovanje koje povezuje ljude iz različitih krajeva svijeta. 

Kako je nastao Pickleball? 

Ova jedinstvena igra nastala je u SAD-u 1965. kada su tri prijatelja Joel Pritchard, Bill Bell i Barney McCallum pokušali zabaviti djecu na odmoru. Boraveći na imanju na otoku Bainbridge u Washingtonu s asfaltiranim igralištem za badminton, skupili su dostupnu opremu – lopticu, rekete za stolni tenis i mrežu za badminton koju su kasnije spustili na 36 inča, bliže visini teniske mreže.  Kako je praznik odmicao, počeli su stvarati pravila za igru. Od svog nastanka na otoku Bainbridge do trenutnog statusa jednog od najbrže rastućih sportova u SAD-u, stvaranje pickleballa premašilo je sva očekivanja.  

Pickleball se u vrijeme korona krize najbrže rastao jer  u igri nema fizičkog kontakta. Osim što je korona kriza ‘krivac’ za razvoj pickleballa, on je posebno popularan jer je društvena aktivnost izvrsna za tjelovježbu, koja je dostupna svim dobnim skupinama i razinama vještina, ne zauzima puno prostora, sve što vam je potrebno su reket, mreža, loptica i betonska podloga. 

Kako je pickleball došao u Hrvatsku i Gospić? 

Hrvatica s kanadskom adresom Mirjana Juras, prije dvije godine donijela je na velika vrata ovaj zanimljiv sport u Hrvatsku. Sve je započelo s prezentacijom u Osnovnoj školi Lotršćak u Zagrebu, kada je lokalnim zainteresiranim posjetiteljima pokazala igru uz jednog od vodećih pickleball igrača u svijetu, Ben Johnsa kojem su se pridružili Adam Stone i Corrine Carr. Nakon prezentacije skupina domaćih rekreativaca započela je s redovitom igrom u Zagrebu u Osnovnoj školi Jabukovac. Uz Zagreb u Hrvatskoj djeluju klubovi u Slavonskom Brodu, Splitu i Gospiću.  

Prvi hrvatski pickleball festival u Makarskoj, osim što je okupio 50-ak igrača iz sedam zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku, nadahnuo je mlade igrače iz Gospića da pokrenu ovaj zanimljiv sport u Gospiću. Nakon prezentacija, organizatori kažu da kreću s redovitim terminima i najavljuju veliki međunarodni Pickleball Tesla festival koji će se održati  20. i 21. Srpnja 2024. godine. 

VIDEO

FOTO

Najbolje iz Like