18. srpnja 2024.

FOTO Održana završna konferencija projekta RAISE Youth – Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih

GTF – Inicijativa za održivi rast održala je u Razvojnom centru Ličko-senjske županije u Gospiću završnu konferenciju projekta RAISE Youth – Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih.

Riječ je o projektu koji je financiran u iznosu 4,05 milijuna eura od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz EGP i Norveški fond za zapošljavanje mladih. Nositelj projekta je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, a osim u Hrvatskoj projekt se provodio i u Bugarskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj. Partneri u Hrvatskoj su Grad Gospić, FEMA i Factory, a važno je napomenuti da je ovo jedini od 26 projekata kojemu je nositelj hrvatska udruga.

Glavni cilj projekta bio je pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta za mlade u ruralnim područjima korištenjem socijalnih inovacija. Projekt je razvio inovativni model (samo)zapošljavanja za pripadnike NEET skupine (mladi koji nisu zaposleni i nisu u sustavu obrazovanja) koji se temelji na održivoj poljoprivredi i turizmu u sinergiji s razvojem digitalnih tehnologija. Kroz pet godina rada s mladim nezaposlenim osobama u Lici ali i diljem Hrvatske, Bugarske, Španjolske i Rumunjske, projekt je pomogao više od 3500 mladih.

Događaju su nazočili zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, predstavnici partnerskih organizacija iz Bugarske i Španjolske, brojni čelnici gradskih i županijskih odjela i institucija, civilnoga sektora te ostali dionici s područja Ličko-senjske županije. Okupljenima su se preko video poruke obratili Helge Klouman Marstrander, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u RH, predstavnica EEA and Norway Grants-a Nora Mehsen te operatori norveškog fonda za zapošljavanje mladih Małgorzata Nowak i Gian Luca Bombarda. 

U svom obraćanju operatorica norveškog fonda Małgorzata Nowak izrazila je zadovoljstvo uspjehom projekta RAISE Youth te istaknula kako se radi o najduljem projektu financiranom kroz Fond za zapošljavanje mladih i projektu kojem je dodijeljeno najviše sredstava.  

Koordinatorica projekta i predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast Mary Ann Rukavina Cipetić zajedno s partnerima iz Bugarske i Španjolske predstavila je projekt, metodologiju koja stoji iza inicijative te aktivnosti koje su dovele do impresivnih rezultata – više od 3500 mladih sudjelovalo je u treninzima i mentorskim programima u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj. Osim direktnog rada s mladima, bitan segmet projekta bio je rad na održivosti pa su tako provedene aktivnosti koje će nastaviti koristiti zajednici i nakon službenog kraja projekta – od uspostavljanja permakulturnog povrtnjaka i opremanja pametne farme, razvoja digitalnih alata i crowdsourcingplatformi, izrade online baze treninga do razvoja suradnje s brojnim institucijama i mrežama i prenošenja metodologije. 

Završna konferencija projekta RAISE Youth bila je prilika i za predstavljanje uspješnih priča mladih poduzetnika pa su tako u drugom dijelu događaja predstavljene poduzetničke priče iz Bugarske i Španjolske a one ličke osobno su ispričali Ivan Vlainić, Marija Obućina, Nikolina Golić, Mateo Lulić i Marko Hečimović, mlade osobe koje su pravi primjer kako je moguće uspjeti i iskoristiti prednosti ruralnog područja. 

Najbolje iz Like