12. srpnja 2024.

FOTO Obilježena 31. obljetnica ustrojavanja 9. GBR Vukovi i Dana MB Vukovi

GOSPIĆ – Na današnji dan 9. GBR Vukovi svečano je obilježila obljetnicu svoga ustroja i Dan MB Vukovi, a sama svečanost započela je služenjem svete mise u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Misno slavlje predvodio je preč. Stjepan Zeba, a istome su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Mirko Stošić i drugi.

Kod spomen obilježja u gospićkoj vojarni „9. Gardijske brigade Vukovi“, koja je tijekom Domovinskog rata nosila ime „Eugen Kvaternik“, položeni su vijenci i zapaljene svijeće poginulim pripadnicima Vukova kroz čiju je postrojbu prošlo oko 5000 pripadnika. Svoje živote za slobodu Hrvatske položilo je njih 56 dok ih je 211 bilo ranjeno.

Ustrojavanje Vukova počelo je u studenom 1992. po zapovijedi vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana pod nazivom 6. Gardijska motorizirana brigada “Vukovi”, koju su činili pripadnici domicilnih 118. i 133. brigade te 111. i 128. riječke brigade HV.

Brigadir Miodrag Hećimović, zapovjednik 3. pješačke bojne 9. gardijske brigade Vukovi čestitao je novim gardistima, ustvrdivši da će im “u ovim turbulentnim vremenima ratova u svijetu na plećima biti budućnost domovine”. Poručio je da će ratni pripadnici brigade stajat uz mlade naraštaje rame uz rame i nikada ih neće iznevjeriti.

Ličko-senjski župan Ernest Petry rekao je, govoreći u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da je na današnji dan prije 31 godinu, kad su u vrijeme velikosrpske agresije obranu Hrvatske predvodili predsjednik Franjo Tuđman i ministar Gojko Šušak osnovana 9. gardijska brigada Vukovi.

Ta je brigada, rekao je Petry, nizom uspješnih vojno-redarstvenih operacija i posebno sudjelovanjem u operacijama Maslenica, Medački džep, Ljeto 95 i Oluja, “nemjerljivo doprinijela pobjedi u Domovinskom ratu”. Također, pohvalio je projekte opremanja i modernizacije Hrvatske vojske poručivši mladim Vukovima kako im moćna tehnika treba biti motiv za ostanak i razvoj u Hrvatskoj vojsci.

Petry je pozdravio generala Mirka Norca, ratnog zapovjednika Vukova i sve druge zapovjednike, kao i pripadnike te postrojbe, posebice ranjene te je pozvao branitelje na “hrvatsko zajedništvo”.

Ministar Banožić je novim pripadnicima Motorizirane bojne Vukovi, Gardijske mehanizirane brigade, podijelio 24 crne beretke, što znači da su primljeni u bojnu na tradicionalan način. Oni su položili prisegu i stavljanjem beretke na glavu preuzeli obvezu da će časno obnašati svoju dužnost, njegujući pritom uspomenu na slavni ratni put svojih prethodnika.

Banožić je pred mladim gardistima izrazio uvjerenje da će im u vojnom pozivu na prvom mjestu uvijek biti domovina. “Nemojte se umoriti od davanja domovini, svakodnevnog učenja i napredovanja i s ponosom nosite ove beretke, simbol hrvatske jakosti i snage Domovinskog rata”, rekao je Banožić.

Govoreći o projektima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske – od borbenih zrakoplova i helikoptera do tenkova, haubica i oklopnih vozila, Banožić je najavio da slijedi i nabava protutenkovskih raketnih sustava, raketa, snajperskih pušaka i pušaka hrvatske proizvodnje, kao i modernizacija radarskog sustava.

Naglasio je, međutim da uz sve to ne može biti dobrog rezultata bez zadovoljnih i motiviranih vojnika.

Također, zapaljene su svijeće ispred Spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata i poginulih branitelja u Domovinskom ratu u Žabici.

Najbolje iz Like