12. srpnja 2024.

FOTO / Gospić uz simfoniju svjetlosti i Rimac Neveru obilježio 168. obljetnicu rođenja Nikole Tesle

U Gospiću je prigodno obilježen 168. rođendan Nikole Tesle bogatim programom događanja. Proslava obilježavanja započela je točno u podne okruglim stolom pod nazivom “Teslin Toranj čovječanstva” na kojem je dr.sc. Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Lika Gospić predstavila tiskano izdanje prošlogodišnjeg okruglog stola a brojni znanstvenici održali prigodna predavanja o Teslinim izumima, bežičnom prijenosu energije i Teslinim izumima 

Predvečer je ispred rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu održana predstava  “Tesla – puni krug” u izvedbi Tvornice lutaka Zagreb u suradnji sa Udrugom Mreža Nikola Tesla – Nikola Tesla network koja je osim domaće osvojila i inozemnu publiku prilikom gostovanja u New Yorku i koja je u Smiljan dovela poznata imena hrvatske glumačke scene.

Od 20,30 sati na Trgu Stjepana Radića započeo je Tesla Power of Lights show u sklopu kojeg su osvijetljene sve zgrade u Gospiću u kojima je boravio ili djelovao Nikola Tesla ili koje nose njegovo ime a posjetitelje su oduševili svjetlosni laser show, vodeni zid sa projekcijama, te koncert Giuliana& Diktatora. Najviše su se svjetlosnoj simfoniji razveselila djeca koja su imala priliku uživati u svjetlosnim u NEON playground, parku za djecu i glow wall dječjem igralištu.

Očekivano, najviše interesa u sklopu  ovogodišnje manifestacije “Tesla Power of Lights” izazvao je dolazak prvog svjetskog serijskog električog  hiperautomobila –Rimac Nevera –  jurilice od 1914 konja, s najbržim ubrzanjem među automobilima koji su danas u produkciji – do 100 km/h za ispod dvije sekunde i do 300 km/h za samo 9,3 sekunde sa kojim su se svi željeli fotografirati i koja je navečer bila prigodno osvijetljena.