18. srpnja 2024.

Dan kojega su donedavno više slavili muškarci nego li žene

U ex-Jugoslaviji nezaobilazno se slavio 8. mart, Međunarodni Dan žena. Sve zaposlene žene toga dana su od muških radnih kolega primale poklone, uz nezaobilazni karanfil ili crvenu ružu. Toga su dana bili zauzeti svi restorani i hoteli jer su se sindikalni prvaci natjecali u slavljenju toga dana. Neki su pri tome pobijedili sami sebe pa su fešte napuštali posrčući od alkohola ili su ih van iznosili oni trezveniji.

Međunarodni dan žena je dan kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena i progovara o potrebi ostvarivanja pune ravnopravnosti u svim segmentima društva. U ostvarivanje ženskih prava utkana je snaga svih žena svijeta, neovisno o rasnim, etničkim, kulturološkim i političkim razlikama. Borba za prava žena aktualna je već više od sto godina i niti danas na uzoritom zapadu žene za isti posao nisu dosegle plaće muških kolega.

Dalekog 8. marta 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile žene zaposlene u tekstilnoj industriji, zahtijevajući bolje uvjete rada i bolje plaće. Istog dana na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u industriji iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je preko 140 žena izgubilo živote.

Početkom prošlog stoljeća, 1908. godine, 15.000 žena marširalo je kroz New York pod sloganom “Kruha i ruža” u kojem je kruh simbolizirao ekonomsku sigurnost, a ruže bolju kvalitetu života. Pritom su tražile bolje uvjete rada i bolju plaću. Dan žena se obilježava od  Druge međunarodne konferencije žena socijalista 8. marta 1910. održane u Kopenhagenu.

Od tada je bilo i rigidnih zabrana ovoga dana i simbolike koju je značio. To je srećom povijest. Zato, dragi muškarci, ne zaboravimo 8. marta ili 8. ožujka svoje drage izvesti barem na kavu, darivati im cvijet ili kakav poklon i pružiti   im ljubav i pažnju kakvu zaslužuju. Drage naše, sretan vam Dan žena!!!

Najbolje iz Like / Foto: Canva