19. srpnja 2024.

Čestitka župana Petryja povodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Na dan 15. siječnja obilježavamo dva važna datuma iz povijesti suvremene hrvatske državnosti odnosno Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji se obilježava kao dan sjećanja na 15. siječnja 1998. godine kada je završen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Shodno svemu navedenom, buduće generacije treba konstantno podsjećati i prenositi im bitnost navedenih događaja koji su uz ogromne žrtve tijekom Domovinskog rata u konačnici doprinijeli današnjem međunarodnom ugledu i statusu Republike Hrvatske, kako u političkom tako i gospodarskom aspektu.

Treba napomenuti da smo u posljednjih 30-ak godina ostvarili sve bitne strateške ciljeve i pozicioniranje relativno mlade hrvatske države, od punopravnog članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, pa do nedavnog ulaska u eurozonu i Schengen na koji način se Hrvatska smjestila među 15 država koje su ispunile sve navedene kriterije.

Ovim putem svim stanovnicima Ličko-senjske županije čestitam 32. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao Spomendan na 15. siječnja 1992. godine, od kada je Republika Hrvatska postala i međunarodno priznata država, što je jedna od ključnih ostavština predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Najbolje iz Like / LSŽ