18. svibnja 2024.

Župan Petry na obilježavanju 31. obljetnice VRO Maslenica

Budnicom i mimohodom pripadnika Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova ulicama Zadra danas je započela središnja proslava 31. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, velike oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu u kojoj je oslobođen veliki dio zadarskoga zaleđa.

Središnje obilježavanje održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u organizaciji Zadarske županije i Grada Zadra.

Uz ratne zapovjednike i sudionike VRO Maslenica te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika, obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izaslanik predsjednika RH načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Rade Šimičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar regionalnog razvoja Šime Erlić, predstavnici MORH-a, OSRH i MUP-a, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zastupnici u Hrvatskom saboru, predstavnici Hrvatske vojske i policije, župani i gradonačelnici,  predstavnici udruga iz Domovinskog rata te okupljeni građani.

Prigodom obilježavanja VRO Maslenica, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, u spomen na 127 poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstva su položila vijence i svijeće kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju, kod spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gbr Pauci i u krugu Policijske uprave zadarske, gdje su odali počast pripadnicima specijalnih jedinica policije, kao i kod spomenika hrvatskim braniteljima u parku u uvali Jazine, nakon čega je uslijedio mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a s ratnim zastavama.

U zadarskoj Crkvi sv. Šimuna služena je misa za domovinu, a potom je odana počast kod spomen-obilježja 3. gbr Kune u Kašiću i 4. gbr Pauci u Islamu Latinskom te kod spomen-križa uz Maslenički most.

U ime Ličko-senjske županije na obilježavanju kod spomen-križa uz Maslenički most nazočio je župan Ernest Petry.

Najbolje iz Like