25. veljače 2024.

Zrinka s obitelji napustila Split, ovdje su našli smiraj, ali i šansu za posao. Nije bilo lagano, proradio je dišpet

Podaci kažu da se nakon pojave koronavirusa poljoprivredno-prehrambeni sektor Europske unije, pa tako i Hrvatske pokazao najizdržljivijom gospodarskom granom.

EU je u tu svrhu odobrio hitne mjere za pomoć poljoprivrednicima i ribarima kako bi mogli osigurati normalnu opskrbu hranom. Sve je to utjecalo i na možda i neprimjetan pozitivan aspekt koji je korona ostavila za sobom. Istini za volju, radi se o pojedincima, ali njihova filozofija kaže, zapeti kada je najteže.

Tom logikom se povela i Splićanka Zrinka Filipović Dermit koja se upravo tijekom pandemije i prvog “lockdowna” s obitelji za stalno preselila u Liku, točnije u Lovinac, gdje je preuzela očevo imanje i na 42 hektara stvorila jedinstvenu tvornicu hrane pod vedrim nebom.

Koju godinu ranije, ova 34-godišnja agronomka prijavila se za EU-ovu mjeru predviđenu za mlade poljoprivrednike i proširila svoju djelatnost na voćarstvo. Na nešto više od tri hektara zasadili su sadnice drijenka.

Sadni materijal, odnosno pet različitih vrsta ovog vrlo traženog voća uvezli su iz Poljske i time Lovinac stavili na voćarsku kartu kao prvo mjesto u Hrvatskoj u kojem se uzgaja kultura za koju kažu da sadrži više vitamina C čak i od limuna. Valjda se i zbog toga veli, zdrav kao dren!

Cijeli članak možete pročitti ovdje

IZVOR: Slobodna Dalmacija