25. veljače 2024.

Zimska simfonija u Gospiću: Od Straussa do lampiona

Grad Gospić u suradnji s Turističkom zajednicom Gospića,  svim gradskim ustanovama, udrugama civilnog društva i drugim partnerima osmislio je i ove godine bogat i raznolik program prigodan za vrijeme Došašća.

Predstavit će nam se mnogi glazbeni izvođači, pa će tako uz domaće folklorne, puhačke, pjevačke i  plesačke  snage Gospić ugostiti i mladu i popularnu zabavnu pjevačicu Domenicu uz koju će se zabaviti posebno djeca puštajući lampione dobrih želja.  

Foto: Pexels.com

„Novogodišnji koncert“ simfonijskog orkestra Ukrajinskog nacionalnog akademskog kazališta iz Harkova bit će poseban kulturni događaj, spektakl glazbe i plesa, bal kakvog nemamo prilike često vidjeti u našem gradu. Solisti i simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenta Dmitra Morozova izvodit će najljepša djela Johana Straussa. Bit će to glazbeni užitak za sve generacije jer je riječ o jednom od najstarijih ukrajinskih kazališta opere i baleta koji je izvornik najboljih tradicija ukrajinske i svjetske kulture. Od samog početka rata Harkov je na prvoj crti, pa je dio umjetnika koji je ostao u gradu doprinosio pozitivnom duhu da svojim sugrađanima olakša teške dane.  Njihova humanitarna turneja “Europski put” ima za cilj upoznavanje šire javnosti s ukrajinskom kulturom, kao i podršku svima koji su zbog agresije bili prisiljeni napustiti svoje domove. Poznato je kako su brojne ukrajinske obitelji pronašle spas i u našoj domovini, a dio baš u Lici.

Foto: Pexels.com

Specijalizirali su se za turneje klasične glazbe i baletne turneje i uvijek traže način da gledateljima daju sve od sebe i ostave jednako dobar dojam i pozitivne emocije kako bi dotaknuli dušu i bili privlačni i starijoj i mlađoj publici. U ovim blagdanskim danima upravo će Straussovi valceri u izvedbi vrhunskih glazbenika sigurno biti prava glazbena poslastica.

Osim glazbe, Advent u Gospiću donijet će mnoštvo predavanja, pričaonica i sadržaja za djecu i odrasle. Također, izdvajamo i zanimljiva druženja uz pub kvizove u Kulturno Informativnom centru. Kao poseban gost doći će i najpoznatiji hrvatski lovac Krešimir Sučević Međeral koji će odmjeriti snage s lokalnim ljubiteljima kvizova. Staru godinu ispratit ćemo u podne, uz taktove zabavne glazbe uz izvrsne zabavljače s Bosuta – Bosutske bećare te ženski sastav Učiteljice.  

Najbolje iz Like