15. lipnja 2024.

Zahladilo je-vrijeme je za pole uz landru slanine i ostalo!

Ako je suditi po vremenskim prognozama zima nam ovih dana vraća barem djelić onoga što smo propustili i radovali se da je snijegu i hladnoći došao kraj još prvih dana ožujka. Uz takve vremenske (ne)prilike vežemo odijevanje, prehranu i grijanje.

Kada je odmah nakon Domovinskog rata skupina njemačkih turista boravila u popularnom nacionalnom restoranu „Lička kuća“ u NP Plitvička jezera, po mnogima šampionu po kvaliteti i širokoj lepezi ličkih delicija, za oko im je zapeo krumpir hrskavo pečene kore, predivnog okusa i mirisa. Uz svu silu dodataka takav bratkartoffeln bio je obrok bez premca. Naravno, bile su to ličke pole, delicija koju uvijek vežemo uz hladnije vrijeme, a uz koju ide slanina, sir škripavac, kiselo zelje, češnjak, luk i mnogi suhomesnati proizvodi. Epilog ovog delicijskog susreta bio je očekivan jer su se gosti doslovno „uništili s hranom“, gotovo ne vjerujući okusima i mirisima koji su ih pri tome omađijali.

U mnogim dijelovima Like uz servirane pole ide barem „brus slanine“ da bi užance bile potpune. Ako ste ovih dana pomišljali na neke moderne dijete i mršavljenje, pričekajte još neko vrijeme.