15. lipnja 2024.

Vrlo dobar Natječaj za OPG-e u Lici!!

I ponovno je APPRRR objavila dobar natječaj koji će sigurno biti zanimljiv našim čitateljima, pa ga prenosimo na našem portalu:

“Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je, 29. prosinca 2022. godine šesti Natječaj za provedbu podmjere 10.2. Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi.”

“Rok za podnošenje prvog dijela zahtjeva za potporu je 6. veljače 2023. godine od 12:00 sati do 10. travnja 2023. godine do 12:00 sati, a rok za podnošenje drugog dijela zahtjeva za potporu je do 15. prosinca 2023. godine do 12:00 sati.

Svrha Natječaja je dodjela potpore za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi.”

Ciljevi mjere su:

– potaknuti poljoprivredne prakse koje su korisne za okoliš, ublažiti negativne učinke poljoprivrede i povećati bioraznolikost, kao i očuvati genetske resurse vezane uz poljoprivredu
– očuvati tradicionalne biljne i životinjske vrste koje su prilagođene lokalnim uvjetima te su u opasnosti od izumiranja.”

Ovdje se ponovno spominje riječ bio-raznolikost, a ta riječ je često spominjanja (a biti će još i više) u natječajima min. poljoprivrede, jer je Europa postala svjesna svog bio-siromaštva, odnosno zbog zagađenosti mnoge su biljne i životinjske vrste nestale sa zemlje. Kod nas je još zemlja čista, uredna, nezagađena te imamo još velike šanse održati je ovako čistom. Stoga se ulaže u bioraznolikost. Ona će biti i dalje u fokusu natječaja. 

“Korisnici su javna tijela i pravne osobe koje se u skladu s nacionalnim zakonodavstvom bave očuvanjem biljnih ili životinjskih genetskih izvora.

Visina potpore po korisniku računa se prema broju prihvatljivih aktivnosti i iznosi najviše do 50.000 eura po pojedinoj aktivnosti.” 


Najbolje iz Like/S.G./