25. veljače 2024.

Večer sjećanja u Područnoj školi Švica

Kulturnim programom u Područnoj školi Švica obilježava se 18.studeni –  Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, te sjećanje na poginule branitelje iz Švice

U petak, 17.11.2023. godine u Područnoj školi Švica s početkom u 18,00 sati, prigodnim kulturnim programom „VEČER SJEĆANJA“ obilježavamo 18. studeni –  Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Hrvatski sabor je u ožujku 2020. godine donio Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a otada se 18. studeni obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Vukovar je mjesto posebnog domovinskog pijeteta zbog svoje važne uloge i mjesta u povijesti uspostave samostalne, neovisne, suverene i demokratske hrvatske države, te predstavlja simbol hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu, kao i Škarbnja, koja je jedno od mjesta najvećeg stradanja. Pijetet i sjećanje posvećeni su također i onim žrtvama i stradalnicima Domovinskog rata koji su nestali i čije sudbine su još uvijek nepoznate. 

Ratna događanja i stradavanja nisu zaobišla niti Švicu. 1991. godine u mjesecu prosincu živote za našu domovinu dala su dvojica branitelja, Ivica Žunić i Dražen Rubčić
U trajno sjećanje na žrtvu i stradanje Vukovara i Škabrnje, te na pogibiju dvojice naših mještana, večer uoči samog blagdana, suradnjom Škole, Nade Rogić i Mjesnog odbor Švica, prigodnim kulturnim programom u 18,00 sati pod nazivom „VEČER SJEĆANJA“ prisjetit će se događaja otprije 32 godine i vremena kada se stvarala naša domovina, svih žrtava 1991. godine i poginulih branitelja.

Cjelokupni program počinje u 17,00 sati svetom misom u župi Sv. Ivana Krstitelja, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod Spomenika braniteljima u Švici, te nastavno kulturnim programom u 18,00 sati, kojeg su zajednički osmislili Nada Rogić i učenici područne škole pod vodstvom učiteljice Viktorije Cvitković i vjeroučiteljice Dražene Rubčić, te bivša učenica PŠ Švica Martina Tomaić iz Lipovlja. Večer će upotpuniti i glazbeni gosti pod vodstvom vjeroučitelja Daria Košćaka.

Pozivamo sve mještane da nam se pridruže u petak navečer kako bismo ponosno, ponizno i dostojanstveno obilježili tužne dane stradavanja Vukovara i Škabrnje, te pogibiju naših mještana. 

„Stirajte od serca vsak oblak plahosti,
vazmite na se šeit batrivosti,
draže nam budi glas, ime, poštenje
neg hip, magnutje, sramotno živlenje;
navik on živi, ki zgine pošteno.“

                     – Fran Krsto Frankopan

Otočac,15.11.2023.godineNada Rogić

Najbolje iz Like