16. travnja 2024.

Važno je biti čovjek…

Tijekom jučerašnjeg govora o stanju ruske nacije predsjednik Rusije Vladimir Putin načinio je nekoliko iskoraka, u odnosu na svoje prijašnje istupe. Govor je produljio na rekordna dva sata pa je po tome dosegao duljine trajanja govora  svojih kolega-diktatora poput Čaušeskua, Kastra, Sadama Huseina ili većine kineskih predsjednika.

Po prvi puta od početka agresije na Ukrajinu Putin je „Specijalnu vojnu operaciju“ nazvao pravim imenom-ratom. Pri tome je zaboravio reći naciji i svijetu kako je  kroz dvije godine trajanja rata Rusija izgubila gotovo 400 tisuća vojnika, uz embargo, ogromna materijalna sredstva uništenih tenkova, zrakoplova, helikoptera i ostalog naoružanja i opreme. Rusiju je Putin  pogrešno svrstao u slobodarske države svijeta, a sebe u njihove mirotvorce.

Naličje asgresije na Ukrajinu su brojne  civilne i vojne žrtve, tisuće primjera ruskih ratnih zločina, razoreni gradovi i sela koja više niti ne postoje. Premijer RH Andrej Plenović jučer je ponovio ustrajnost Hrvatske da i dalje bude privremeni dom za 20 855 ukrajinskih osoba u pojedinačnom i 1 552 osobe u kolektivnom smještaju. Od toga broja preko 2 000 građana Ukrajine smješteno je u Ličko-senjskoj županiji. Razmješteni su gotovo po svim gradovima i općinama, a od toga broja najviše ih se nalazi na područjima općine Korenica i Grada Gospića. Većinu njih čine žene i djeca, a tek je manji broj starijih muškaraca.

Kroz dvije godine rata na ovim je prostorima prikupljeno mnoštvo humanitarne pomoći i poslano u Ukrajinu, djeca i odrasli uklapali su se u nove sredine gdje su se uvijek osjećali dobro došlim.

Najbolje iz Like / Foto: Pexels.com